Vlaams geld voor restauratie Horta-turnzaal en orgel Boskapel

Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft groen licht gegeven aan vier restauratieprojecten in Vlaams-Brabant. Daarbij onder meer de Horta-turnzaal van de vroegere meisjeskostschool Les Peupliers in Vilvoorde en een van de oudste nog bewaarde huisorgels in België in de Boskapel in Imde.

De turnzaal van de voormalige meisjeskostschool Les Peupliers in Vilvoorde werd in 1904 gebouwd naar het ontwerp van Victor Horta. Zijn dochters zaten op dat ogenblik op het internaat. Het is één van de eerste turnzalen voor ‘Zweeds turnen’ in België. Zweeds turnen legt de nadruk op eenvoudige houdingsoefeningen die makkelijk aan te leren zijn en weinig risico op blessures met zich meebrengen, ideaal voor scholen dus. Het gebouw is grotendeels nog in oorspronkelijke staat, inclusief de originele uitrusting bestaande uit sportramen, touwladders, klimtouwen en evenwichtsbalken. In 1999 werd de turnzaal beschermd als monument.

Vlaams minister Diependaele geeft nu groen licht aan het restauratieproject. Alle oorspronkelijke elementen krijgen een opknapbeurt: de uitrusting, de vloeren, de binnen- en buitenmuren, de plafonds en het schrijnwerk. De Vlaamse overheid kent dit project een premie van 201.315,07 euro toe.

“Na de restauratie zal het monument gebruikt worden als balletzaal”, weet Jong N-VA Vilvoorde voorzitter Jeroen Bergers. “Zo komt deze investering in ons erfgoed ook de Vilvoordse sportieve jeugd ten goede.”

De Boskapel in Imde.

Ook het orgel van de Boskapel in Imde bij Wolvertem wordt gerestaureerd. Momenteel is het instrument onbespeelbaar. Het gaat om de laatste fase in de totaalrestauratie van de kapel. Het orgel is één van de oudste nog bewaarde huisorgels van België. Het is een vroegbarok orgel van bescheiden omvang. Het concept en de constructiekenmerken verraden een oorsprong als huisorgel. Bij overplaatsing naar de kapel werd een orgelfront in 18de-eeuwse stijl toegevoegd. De kapel en het orgel zijn sinds 1952 beschermd als monument. Voor de restauratie is een premie van 80.603,60 euro toegekend.

“Onroerend erfgoed vertelt vaak een lokaal verhaal en geeft mee vorm aan onze Vlaamse identiteit. Dankzij middelen uit het relanceplan kunnen de eigenaars van deze monumenten een ondersteuning krijgen om de waarde van het erfgoed te bewaren”, aldus minister Diependaele.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise