2021 was recordjaar voor Plantentuin Meise: liefst 227.689 bezoekers

2021 was een grand cru-jaar voor Plantentuin Meise. Voor het eerst mocht de Plantentuin meer dan 200.000 bezoekers ontvangen, in casu 227.689. Dit valt duidelijk te linken met de groeiende behoefte van het publiek om tijdens de Covidcrisis opnieuw contact te maken met de natuur. Het mooie cijfer, dat jaar na jaar groeit, is ook het resultaat van de talrijke vernieuwingen die zijn uitgevoerd in het kader van het ambitieuze masterplan dat de aantrekkelijkheid van de Plantentuin vergroot.

Zo nam de Plantentuin in 2021 twee gloednieuwe onthaalgebouwen in gebruik, waaronder Ă©Ă©n aan hoofdingang “Keizerin Charlotte” waarin ook een toeristisch infopunt en een Tuinwinkel gevestigd zijn. Eveneens konden bezoekers nieuwe tuinen ontdekken, zoals de Culinaire Tuin, de Middeleeuwse Tuin en de Geuren- en Kleurentuin. Maar ook boeiende tentoonstellingen trokken bezoekers zoals ‘Natuur in Miniatuur’ in het Kasteel met de werken van de bekende botanisch illustratrice Marijke Meersman en de tentoonstelling ‘Straffe Koffie’ in de gerenoveerde Vlaamse Hoeve. In 2021 werd ook de eerste helft van de Groene Ark in gebruik genomen: een nieuw kassencomplex waarin de tuiniers de vorstgevoelige collectieplanten zullen koesteren.

Administrateur-generaal Steven Dessein is alvast opgetogen over het groeiende succes: “Dit is niet enkel het resultaat van de investeringen maar ook van de onaflatende inzet van medewerkers en vrijwilligers. Samen werken ze dag in dag uit om in de Plantentuin aantrekkelijke activiteiten en evenementen te organiseren, zoals de traditionele ‘WinterFloridylle’ (nog tot 8 januari) waarvoor 27.000 tickets werden verkocht.

Het afgelopen jaar was ook uitzonderlijk op wetenschappelijk niveau: de digitalisatie van het herbarium werd afgerond waardoor voortaan meer dan drie miljoen specimens online te raadplegen zijn. Onderzoekers van de Plantentuin beschreven maar liefst 53 soorten die nieuw zijn voor de wetenschap. Ook het onderzoek op groepen zoals de koffiefamilie, wilde bonen en bananen boekte mooie vooruitgang.”

2022 belooft een heel kleurrijk jaar te worden: de Plantentuin bestaat dan 225 jaar. Er staan opnieuw een paar mooie projecten in de steigers: een tentoonstelling over ‘Schatten op zolder’, een totale make-over van de ‘Kasteeltuin’ en de opening van de ‘Eilandtuin’ voor het publiek. Ook de ‘Groene Ark’ zal klaar zijn in de loop van 2022. Daar zal de Plantentuin aan het publiek duiden welke inspanningen ze elke dag levert voor het behoud van plantensoorten. Maar uiteraard blijft het publiek opnieuw elke dag welkom in het 92 ha grote domein om te wandelen of te genieten van de plantenpracht.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise