Vandalen gooien ramen brasserie Brazzaville aan diggelen tijdens Nieuwjaarsnacht

Voor Eddy Bastanie, uitbater van brasserie Brazzaville in hartje Wolvertem, is het nieuwe jaar in mineur begonnen. Vandalen hebben in de Nieuwjaarsnacht het glas van de toegangsdeur en nog drie andere ramen ingegooid. Daarbij gebruikten ze zware stenen en zelfs een riooldeksel. “Dit is de tweede keer op zes maanden tijd dat zoiets gebeurt. Het zijn overduidelijk represailles”, zegt Bastanie.

Wolvertem kampt al langer met een probleem van hangjongeren. De overlast gaat vaak gepaard met luide muziek, drugs- en drankgebruik. “Ik heb een paar keer een opmerking gemaakt omdat ze hier op het terras zaten ‘s nachts hoewel de zaak gesloten was. Op een heel vriendelijke toon uiteraard want anders krijg je nog wat ‘kletsen’ bij”, vertelt Bastanie. “We hebben ook al eens met een paar buurtbewoners samengezeten met de burgemeester over die problematiek. Het antwoord is dan dat we de politie moeten bellen. Maar dat hebben we al 100.000 keer gedaan. Zij komen steevast te laat of kunnen gewoon niet langskomen omdat er ‘s nachts maar twee ploegen zijn. Ik kan hier trouwens alle dagen de politie bellen als ik hier bezig ben en gewoon naar buiten kijk.”

Riooldeksel

Maar intussen zit Bastanie weer met de gebakken peren. “Ik heb het vastgesteld toen ik deze morgen om 7.30 uur aankwam om de take-away voor te bereiden. Als je dat dan ziet, dan zakt de moed in je schoenen. Ze hebben zelfs een riooldeksel van wat verderop gewoon door de inkomdeur gekeild. Daar moet je kracht voor hebben. Dat dubbel glas breek je niet in één worp met wat steentjes. Het zijn serieuze exemplaren. De verzekering komt hier bovendien ook niet in tussen. Glasbreuk in de horeca is altijd op uw eigen kosten. Een mens doet dan een beetje take-away om het hoofd boven water te houden…”

Boerendorp

Een paar maanden geleden, in augustus, was het ook al prijs. Bastanie is dan ook zeker dat het om vergelding gaat. “Dit zijn represailles. Ik kan het niet anders noemen. Ik heb met niemand problemen in het dorp. Ik kom met iedereen overeen. Ik ben hier 17 jaar en heb nog nooit met iemand ruzie gehad. Hier is nog nooit een vechtpartij geweest. Als ik niet geviseerd werd zouden er ook hiernaast ramen ingegooid zijn. Ik ben de ‘ambetante’ voor hen. Ik ben daar 100 procent zeker van. Blijkbaar weten zij van wie de klachten komen. Elke morgen kom je naar hier en dan hou je u hart vast. ‘Wat zal het nu weer zijn’. Het is niet te doen. Je zit hier in een ‘boerendorp’ en je moet dat allemaal meemaken.”

14 coronaboetes

Van de camerabeelden verwacht hij weinig. “Ik ga ze opvragen bij de bewakingsfirma maar vorige keer leverde dat ook niets op. Je ziet die gasten dan wel lopen maar die hebben een kap over hun hoofd en hebben allemaal dezelfde broek en dezelfde schoenen aan. Ach, we staan machteloos. Ik ga mijn moed bijeenrapen en maar gewoon terug voortdoen.”

De politie van de zone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise) is intussen de vaststellingen komen doen. In totaal werden overigens in de Nieuwjaarsnacht 14 coronaboetes uitgeschreven in Meise wegens overtredingen van het samenscholingsverbod en schendingen van de avondklok. Die situeerden zich aan het zwembad en in de sociale woonwijk in Oppem.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise