Rust lijkt teruggekeerd in Parel van Brabant na overlast door jongeren

De politie van Grimbergen heeft actie ondernomen om de steeds terugkerende problemen met hangjongeren te counteren. Er werden een 15-tal coronaboetes uitgeschreven en een aantal bestuurlijke arrestaties verricht. De ingreep lijkt zijn vruchten af te werpen want het is de jongste avonden merkelijk rustiger in de Parel van Brabant.

De voorbije twee weken waren er problemen met groepjes jongeren in en aan het Prinsenbos. Er werden bommetjes en vuurwerk afgestoken en ook voorbijgangers of joggers werden lastiggevallen. Aan de vijver Schaasput – eveneens in het centrum – was er sprake van samenscholingen met luide muziek en er hing geregeld een doordringende cannabisgeur. In Humbeek werd dan weer vandalisme gepleegd in een chalet van de plaatselijke visclub. Een en andere is een doorn in het oog van bezorgde buurtbewoners en zorgde voor een toenemend onveiligheidsgevoel. Op sociale media ontstond ook flink wat heisa.

“We hebben intussen een 15-tal jongeren kunnen identificeren”, zegt korpschef Jurgen Braeckmans. “Ze komen wel degelijk uit Strombeek-Bever en ook Grimbergen zelf. Het gaat om 15 tot 17-jarigen.”

De aanpak is divers. “Je kan hen moeilijk op heterdaad betrappen met die bommetjes of vuurwerk. Dat zijn meestal vermoedens. We hebben wel een 15-tal Covid-pv’s kunnen opstellen. Zo hebben we met behulp van een camera kunnen vaststellen dat ze met een tiental samen op de voetbaltribune zaten. Er zijn ook een aantal bestuurlijke arrestaties gebeurd als ze ons bij aankomst begonnen uit te schelden. We pakken hen dan mee naar het commissariaat en bellen hun ouders. Er zijn ook een paar jongeren met cocaïne op heterdaad betrapt. Hier werd een pv opgesteld en doorgestuurd naar het parket.”

De politie gaat een viertal steeds terugkerende namen samen met hun ouders uitnodigen voor een gesprek. “Ook zullen we via de jongerenbegeleiding in Strombeek-Bever contact opnemen met de entourage van sommigen en signaleren dat ze voor overlast zorgen.”

Braeckmans benadrukt dat het niet gaat om grove feiten. “Maar een en ander is ook serieus opgepookt op sociale media. Omdat ook de jongeren zelf reageerden op de berichten van sommige bewoners ontstond er een verhit sfeertje. Dat escaleerde op de duur en er werden zelfs bedreigingen geuit naar de jongeren. (Fijntjes:) Maar ook die mensen worden door ons uitgenodigd voor een gesprek. Het is ook frustrerend dat er berichten circuleerden alsof de politie niets deed terwijl wij onze acties uiteraard niet van in het begin op tafel konden leggen.”

De aanpak lijkt intussen vruchten af te werpen. De voorbije dagen was het merkelijk kalmer in het Grimbergse. “Heeft dat te maken met het weer? We zullen zien… We houden nog een troef achter de hand. Als de problemen blijven duren kan de burgemeester in het kader van de handhaving van de openbare orde bepaalde jongeren een plaatsverbod opleggen. Dat ze dus voor een bepaalde periode niet meer in bijvoorbeeld het Prinsenbos mogen komen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise