'Land van Oppem' erkend als natuurreservaat

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft het “Land van Oppem” officieel erkend als natuurreservaat. Door deze erkenning ontvangt Natuurpunt Meise vanaf dit jaar jaarlijks beheersubsidies.

“Er moet ook een toegankelijkheidsplan opgemaakt worden, zodat bezoekers maximaal kunnen genieten van de natuur die in Meise-Wolvertem floreert zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten”, besluit de minister.

“Door de erkenning komt Natuurpunt jaarlijks in aanmerking voor middelen om de natuurkwaliteit van het Land van Oppem verder te verhogen. Dit is een win-win dus voor mens én natuur in onze gemeente”, zeggen burgemeester Gerda Van den Brande en schepen van leefmilieu Jonathan De Valck.

Het Land van Oppem, gelegen tussen Wolvertem en Oppem, bestaat uit een moerasbos waarin een reeks poeltjes werden aangelegd. Het is een paradijs voor insecten en amfibieën zoals: kikkers, padden, libellen en salamanders.

Moerassoorten doen het erg goed in dit natte gebied dat soms overstroomt door de Molenbeek. Het bos groeit spontaan weer uit met inheemse soorten als zwarte els, es, hazelaar en ook de vaak door ziekte geplaagde olm groeit hier erg goed.

Om een zo groot mogelijke biodiversiteit te verkrijgen werd naast spontane bosontwikkeling ook een stukje bos actief aangeplant op een droger stuk grond.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise