Wolvertemsesteenweg/Merchtemsesteenweg blijft startbaan voor snelheidsduivels

Het zal u niet verbazen dat bij geregelde politiecontroles in Wolvertem en Meise op de ‘steenweg’ tussen beide gemeente geregeld hoge tot extreem hoge snelheden gemeten worden. Terwijl zowel op het grondgebied van Wolvertem als dat van Merchtem 70 km per uur geldt als de normale maximumsnelheid (tenzij anders is aangegeven) worden er af en toe snelheden gemeten die makkelijk tot 2 maal en bij sommige extreme gevallen zelfs tot driemaal hoger ligt.

Wablieft? De maximum snelheid recent gemeten op het grondgebied van Wolvertem bedroeg 208 km per uur. De steenweg werd door Het Nieuwsblad dan ook uitgeroepen tot gevaarlijkste weg in Vlaanderen. Oorzaken? De weg is voor een heel eind kaarsrecht, voldoende breed en bovendien licht dalen in de richting van Merchtem. Dat stuk wordt door sommigen ‘de startbaan’ genoemd in vergelijking met de pistes op onze nationale luchthaven.

Vreemd genoeg zijn er de laatste jaren nauwelijks ongevallen met zwaar lichamelijk letsel of zelfs overlijden gebeurd. Toch zijn er heel wat snelheidsduivels die tussen Wolvertem en Merchtem racen. Een paar weken geleden noch reden bij een snelheidscontorle, in regen en mist, niet minder dan 50% van alle voertuigen te snel, 35 bestuurders reden zelfs meer dan 100 km per uur. Maar het snelheidsrecord – dat van april 2018 dateert – sneuvelde net niet. Eén bestuurder reed 205 km per uur en mocht, uiteraard, zijn rijbewijs meteen inleveren.

Zowel de politie van de zone KLM (Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise) als van de zone AMOW (Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel) houden regelmatig controle en met de regelmaat van de klok worden rijbewijzen ingetrokken. Ook bij het politieparket van Halle-Vilvoorde zijn ze niet mals voor wie zijn laars lapt aan de snelheidsbeperkingen: zij zien hun rijbewijs voor een maand of langer ingetrokken, krijgen een flinke boete en moeten soms opnieuw rijproeven afleggen.

Waarom nemen Merchtem of Wolvertem dan geen maatregelen? Omdat zij over een gewestweg geen bevoegdheid hebben. Maar het Vlaams Gewest, via het Agentschap Wegen en Verkeer, heeft plannen in de maak om de Merchtemse/Wolvertemsesteenweg herin te richten tussen de Dorenstraat in Wolvertem en de Linthoutstraat in Merchtem. Het AWV is bereid vijf miljoen op tafel te leggen om de weg veiliger te maken. De werken zouden al in 2020 aanbesteed worden.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk