Ereburgemeester Belgrado (85): "Ik overweeg om terug op te komen"

Marcel Belgrado (85) mag zich voortaan ereburgemeester van Meise noemen. Na een politieke carrière van maar liefst 47 jaar, waarvan heel wat jaren als schepen en 6 als burgemeester, is zo’n eretitel wel op zijn plaats. Belgrado blijft intussen nog altijd even gedreven bezig met wat er in de gemeente leeft en zetelt nog steeds als loyale partijsoldaat in de gemeenteraad. Dat een aantal ontevreden verkozenen CD&V de rug hebben toegekeerd, valt hem dan ook zwaar. “Enkel daarom overweeg ik om in 2018 ook opnieuw op te komen. Om mijn partij te steunen.”

De procedure voor de aanvraag van het ereburgemeesterschap van Meise werd zowat een jaar geleden ingezet. Het initiatief kwam nota bene van politiek rivaal Roger Heyvaert (Open Vld), met wie Belgrado destijds nog kampte voor de burgemeesterssjerp. Intussen is de bevestigende brief van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans een feit. “Nu is het inderdaad officieel”, lacht Belgrado. “Ik heb hier nochtans zelf nooit om gevraagd. Het punt stond opeens op de agenda van de gemeenteraad en werd unaniem goedgekeurd. Het is een hele eer, een toffe erkenning voor mijzelf als individu. Dus ik ben er zeker fier. Het komt eigenlijk goed uit, want mijn adreskaartjes zijn net op…(lacht).”

Eind augustus 2016 zette Belgrado na een indrukwekkende politieke carrière een stapje terug. Hij gaf zijn schepensjerp door aan Emiel De Boeck en zetelt sindsdien enkel nog als gemeenteraadslid. Van begin 2007 tot eind 2012 was hij burgemeester van Meise. Intussen zijn we een jaar verder en is er heel wat bewogen in de Meisese politiek. En het zit Belgrado allesbehalve lekker.

De nieuwe lijst LB+ met daarop een aantal CD&V-verkozenen – waaronder burgemeester Jos Emmerechts, gemeenteraadsvoorzitter Steven De Ridder en schepen Wim Verbeke – gaat er bij Belgrado niet in. “Ik ben zeer ontgoocheld in een aantal mensen die ik als vrienden beschouwde. Dat steek ik niet onder stoelen of banken. Ik begrijp dit gewoon niet. Als je verkozen wordt voor een partij dan ga je een engagement aan. En dan blijf je die partij loyaal. Pas op, ik ga nog altijd een pint drinken met die mannen. Maar dan wordt daar nooit iets over gezegd. En ik vraag er ook niet naar. Blijkbaar is dat dan allemaal ‘al stoemelings’ gebeurd…”

Het is ook de enige reden waarom Belgrado mogelijk nog zou opkomen in 2018. “Ik heb nog altijd niet beslist want ik had veel liever niet meer op de lijst gestaan. Maar nu zou ik het gewoon doen om de partij te ondersteunen nu sommigen zich van CD&V hebben afgekeerd. Dat zijn kaakslagen die ze aan de partij toebrengen. Als mijn stemmen dan de partij kunnen helpen is dat het overwegen waard.”

Belgrado heeft nog een bijkomende stimulans. “Als ik verkozen raak als gemeenteraadslid en nog twee jaar zetel ben ik 50 jaar onafgebroken gemeenteraadslid geweest. Dan houd ik mijn jubileum (lacht).”

De ereburgemeester houdt wel een slag om de arm. “Ik voel mij nog goed op dit moment maar uiteraard heb ik mijn ouderdom. Daar kan je niet om heen. Ik zet mij alleszins nog volop in voor de partij. Nu heb ik bijvoorbeeld de handen vol met de verdeling van de kaarten van ons eetfestijn. Daar kruipt heel wat tijd in. ‘Je gaat toch niet stoppen?’, krijg ik constant te horen. Dan zeg ik altijd: ‘Moet ik mijn identiteitskaart eens laten zien?’ (lacht). Daarnaast heb ik gelukkig nog een vrouw die goed voor mij zorgt. We zien wel wat er gebeurt. Het is nog een jaar…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise