Spaarbekken na tien jaar eindelijk in zicht

Tien jaar na de eerste plannen voor de aanleg van een gecontroleerd overstromingsgebied in de Birrebeekvallei in Meise lijkt er nu toch schot in de zaak te komen. De provincie zet het licht voor een verplicht archeologisch onderzoek op groen. Toch begraaft buurtbewoner Carlos Verdoolaege, die het hele project via de Raad van State al tegenhield, de strijdbijl niet.

Begin dit jaar liepen verschillende straten in Nieuwenrode voor de zoveelste keer onder water. Bij hevig regenweer is het wel vaker prijs in onder meer de Paddegatstraat. Net als bij de vorige overstromingen was het water afkomstig van Meise. Net daarom willen de gemeenten Kapelle-op-den-Bos en Meise, maar ook de provincie, een gecontroleerd overstromingsgebied in de Birrebeekvallei aanleggen.

De eerste plannen voor het spaarbekken doken tien jaar geleden op en werden door iedereen aanvaard. Volgens buurtbewoner Carlos Verdoolaege uit Wolvertem veranderde de provincie echter de plannen waardoor een waardevol natuurgebied en zijn eigendom plots werden doorkliefd. Zo dreigt hij zes hectaren bos en een deel van zijn paardenpiste ter waarde van 70.000 euro te verliezen indien de plannen uitgevoerd worden.

Verdoolaege trok in 2011 naar de Raad van State en die vernietigde de bouwvergunning omdat een Milieueffectenrapport ontbrak. Ook de vrederechter gaf Verdoolaege gelijk en wees de onteigening tot tweemaal toe af. Uiteindelijk kreeg de provincie begin dit jaar een nieuwe bouwvergunning en besliste de rechtbank van eerste aanleg dat er voorlopig onteigend mag worden. De procedure voor de definitieve onteigening loopt echter nog en er werd opnieuw een vernietiging van de bouwvergunning gevraagd.

Toch is de provincie zinnens door te gaan met het project, want zopas werd het licht voor het verplicht archeologisch onderzoek in de vallei op groen gezet.

“Normaal hadden de eigenlijke werken al moeten starten, maar sinds 1 juni moet er vooraf een archeologisch onderzoek uitgevoerd worden”, zegt Nico Janssen van het kabinet van Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen. “Verwacht wordt dat we een half jaar vertraging oplopen.”

Carlos Verdoolaege is niet te spreken over de plannen van de provincie en vecht de aanleg van het overstromingsgebied ook nu nog aan. “Niet alleen is dit project nadelig voor mijn cliënt, dit spaarbekken heeft ook negatieve gevolgen voor het leefmilieu”, zegt zijn advocaat, Geert Lenssens. “Het komt in een beschermd VEN-gebied. In zo’n gebieden krijgt de natuur bijkomende bescherming, maar de provincie negeert dat. Mijn cliënt heeft ook nooit antwoord gekregen op de vraag waarom de provincie de oorspronkelijke plannen niet gewoon afwerkte. Het project zou dan al lang gerealiseerd zijn want zowel de privé-eigendommen als het milieu zouden gespaard blijven. Dat de provincie nu doorgaat met het project, is zeer risicovol want de procedure loopt momenteel nog en de rechter kan alles nadien doen afbreken.”

Edward De Wit (CD&V), burgemeester van Kapelle-op-den-Bos, hoopt dat er snel gestart kan worden.

“Het gecontroleerd overstromingsgebied is voor onze gemeente een absolute must. Op die manier kunnen we heel wat waterellende voorkomen. Het project is helemaal geen gevaar voor de natuur, want vogels zullen er zeker hun habitat van kunnen maken.”

Wanneer het archeologisch onderzoek start, is nog niet duidelijk.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise