Gemeenten zetten samen in op energiebesparing

 

De gemeenten Meise en Londerzeel gaan samen een belangrijke uitdaging aan in het kader van hun klimaatactieplan. Tegen 2020 willen beide gemeenten niet alleen globaal 20% energie besparen, binnen de eigen gebouwen willen ze een energiebesparing realiseren van 25%.

Dat is onder meer het geval in gemeenschapscentrum Gerard Walschap, waar de plannen werden voorgsteld. “We willen onze gemeentelijke gebouwen renoveren om minder energie te verbruiken en hernieuwbare energie te installeren”, zegt de Londerzeelse schepen Tom Troch (Sp.a). “Maar zo’n renovatie vraagt veel expertise op technisch, economisch en ecologisch vlak en bovendien een zware financiële inspanning.”

Een totaaloplossing biedt het Energy Performance Contracting-model (EPC); dat is een contract tussen gemeente en de leverancier van energiediensten. Hierbij ondersteunt een leverancier van energiediensten de gebouweneigenaar.

Zodra de financiering is afgelost, komt de energiebesparing volledig ten gunste van de gebouweneigenaar die na een looptijd van 7 tot 15 jaar over moderner, energiezuiniger, comfortabeler gebouwen beschikt.

Omdat een EPC-model vooral wordt toegepast voor grote gebouwen of groepen van meerdere gebouwen met een voldoende hoog energieverbruik kwamen Londerzeel en Meise – elk met zijn gebouwenpark apart – niet in aanmerking. “Zo zijn we tot een samenwerking tussen de twee gemeenten gekomen, een samenwerking die uniek is in Vlaanderen”, zegt de Meisese schepen Paul Van Doorslaer.

De lijst van aan te pakken gebouwen en de ambities vastgelegd. De gebouwen werden geselecteerd op basis van het huidige energieverbruik en de mogelijkheden om er energiebesparingen te realiseren.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise