Reuzenaronskelk bijna opnieuw in bloei

Voor de tweede keer dit jaar mag de Nationale Plantentuin van Meise zich opmaken voor de bloei van de reuzenaronskelk. Spannende dagen voor verzorger Koen Van Renterghem (25), want hij miste het spektakel al drie keer. Nu lijkt het erop dat hij de bloei wel volledig zal meemaken. Al is het wel een race tegen de klok, want volgende week zondag vertrekt hij op chirokamp.

In 2008 op kamp met de Chiro, in 2011 op skivakantie en eerder dit jaar in Thailand: telkens wanneer één van de vijf reuzenaronskelken van de Nationale Plantentuin in Meise in bloei ging, was Koen Van Renterghem met vakantie. “In 2013 was ik er wel bij, maar omdat de knol aan één kant aan het rotten was, was het een onvolledige bloei”, vertelt de 25-jarige verzorger van de reuzenaronskelken. “En ook toen was het heel nipt, want enkele dagen later vertrok ik met vakantie.”

Nu lijkt het erop dat hij voor het eerst een volledige bloei zal mogen meemaken. Verwacht wordt namelijk dat de reuzenaronskelk in de Nationale Plantentuin eerstdaags begint de bloeien. “Het wordt heel spannend, want volgende week zondag vertrek ik op kamp met de Chiro, waar ik ga koken voor de jongeren”, zegt Van Renterghem. “Maar de voorbije dagen is de plant erg snel beginnen groeien, waardoor de bloei nakend is. Zeker nu we merken dat de groei wat afgeremd is, zou het weleens heel snel kunnen gebeuren. Ik verwacht dan ook dat de bloem zondag tevoorschijn komt. Hopelijk komt mijn voorspelling uit, zodat ik de bloei voor het eerst in de zeven jaar dat ik hier werk als verzorger volop kan meemaken. Ik leg mijn vakanties elk jaar al in januari vast. In die maand is het nog niet duidelijk of en wanneer de reuzenaronskelken in bloei zullen staan. Het was dus brute pech dat ik de vorige bloeiperioden miste.”

De stank die de reuzenaronskelk produceert tijdens de bloeiperiode, die maximaal 72 uur duurt, wordt vaak vergeleken met een lijkengeur. Toch is dit alles voor Koen Van Renterghem één van de hoogtepunten van zijn job. “Elke dag verzorg ik de reuzenaronskelken”, vertelt hij. “Ik geef ze water en meststoffen, en verpot ze indien nodig. Dat je dan drie keer een bloei mist terwijl je er dag in dag uit mee bezig bent, is uiteraard heel pijnlijk. Wat de bloei zo speciaal maakt? De reuzenaronskelk is een zeldzame bloem, die je niet veel ziet in andere plantentuinen. Het bloeiproces is zeldzaam en daardoor heel uniek. Als verzorger is het dan ook iets waar je echt naar uitkijkt.”

De ontwikkelingen van de reuzenaronskelk kunnen op de voet gevolgd worden via de Facebookpagina van de Nationale Plantentuin. Zodra de plant in bloei is, blijven de deuren in Meise trouwens langer open, zodat alle bezoekers de kans krijgen om de zeldzame gebeurtenis te zien en de geur waar te nemen. De vorige keren kwamen duizenden bezoekers op het schouwspel af.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise