Een deel van geklasseerde Sint-Laurentiuskerk in Wolvertem (Meise) is uit veiligheidsoverwegingen binnenin afgezet met nadarhekken nadat twee keer kort na elkaar heel wat pleisterwerk naar beneden is gevallen.
Er zal nu zo snel mogelijk een architect worden aangesteld om een dossier op te maken voor de restauratie. “We hopen dat de herstellingen tegen de communies van volgend jaar voltooid zijn want het is geen zicht”, zegt pastoor Jan Lagae.
De linkervoorkant van de Sint-Laurentiuskerk is binnenin afgezet nadat een paar weken terug heel wat pleisterwerk naar beneden is gevallen.
“Dat was de tweede keer op korte tijd want ook rond Nieuwjaar was er ook al een en ander naar beneden gekomen”, zegt pastoor Jan Lagae.
“Daarbij is ook de geklasseerde 17de eeuwse biechtstoel beschadigd geraakt. Ook een tiental jaar geleden was er al eens een soortgelijk incident. De schade die we nu hebben is het gevolg van waterinsijpeling in de buitenmuren door oude en verrotte zinken dakgoten. Die werden dan ook vorig jaar al geïnspecteerd en vervangen.”
“We dachten dat we daarna beide oren konden slapen maar dat bleek niet het geval. Deze kant van de kerk is ook extra ‘gevoelig’ omdat er tijdens WOII ook een shrapnel is op terechtgekomen.”
De technische dienst van de gemeente heeft na het incident beslist om na een grondige inspectie die kant van de kerk af te sluiten met nadarhekken.
“De veiligheid van de bezoekers staat voorop natuurlijk. Gelukkig was het niet tijdens een dienst dat dat pleisterwerk naar beneden is gekomen. Er werd ons vanuit de gemeente beloofd dat zo vlug mogelijk een architect zal aangesteld worden om een restauratiedossier op te maken voor het binnenwerk.”
“De gemeente heeft in de loop van juni een eerste nazicht gedaan met een binnenhoogtewerker”, zegt Pol Aerts, voorzitter van de Kerkraad.
“Daarbij werden de valgevaarlijke gedeelten uit voorzorg verwijderd. Begin deze maand is er ook al een expertise gedaan door een externe firma en zijn er opmetingen verricht met het oog op het opmaken van een bestek voor de verzekering.”
Volgens Aerts moet een restauratie met minimale kost mogelijk zijn. “Het gaat dan om gedeeltelijk afkappen, herbezetten van gewelf en muurgedeelte door een gespecialiseerde firma. Intussen is ook de schade aan de biechtstoel en de lambrisering opgemeten.”
Pastoor Jan Lagae hoopt alleszins dat het euvel tegen volgend jaar is opgelost. “Het is geen zicht die nadarhekken in onze kerk en we verliezen ook nog eens 30 plaatsen. Vooral bij begrafenissen waar veel volk op afkomt is het vervelend als mensen daardoor moeten rechtstaan. Maar ik besef anderzijds wel dat dit niet van vandaag op morgen kan gedaan worden. Als die problemen tegen de communies volgend jaar van de baan zijn zou dat mooi zijn. Op langere termijn moet er overigens ook nog een restauratie komen van het volledige interieur van de kerk.”