De Lammekes hele zomer open

Waterratten en zonnekloppers kunnen deze zomer dan toch elke dag terecht in De Lammekes in de Veldkantstraat. Tot eind mei was het nog onzeker of het openluchtzwembad wel zou opengaan door een gebrek aan redders en toezichters. Die werden uiteindelijk toch nog gevonden. De Lammekes is elke dag van 12 tot 19 uur open en dat tot en met 31 augustus.

De moeilijke zoektocht naar redders en toezichters voor het openluchtzwembad De Lammekes is stilaan een jaarlijkse traditie. En dat was ook dit jaar niet anders. Twee maanden voor de start van de zomervakantie was het nog onduidelijk of er in juli en augustus een verfrissende duik in het zwembad kon genomen worden.

“De laatste jaren merken we dat dat niet echt vlot verloopt”, zegt Sportschepen Tom Gaudaen (Open Vld). “Zo is het steeds moeilijker om studenten een maand lang aan het werk te krijgen. Ze plannen namelijk vaker een weekje vakantie of missen niet graag een festival.”

“Eind mei hebben we dan toch de knoop doorgehakt toen bleek dat we voldoende redders en toezichters hadden. Omdat het geen strenge winter is geweest vielen er ook geen grote kosten te maken.”

Het permanente toezicht in het openluchtzwembad, dat ook nog over een apart peuterbad beschikt, vraagt om een uitgebreid personeelsbestand. “We puren dan ook uit een poule van ruim 40 mensen. Uiteindelijk komt het erop neer dat we telkens een hoofdredder uit het gemeentelijk zwembad Pierebad aanvullen met toezichters en jobstudenten. Ondertussen moet uiteraard ook daar ook nog voldoende redders aanwezig zijn. Daartoe hebben we zopas nog drie redders en een toezichter aangenomen.”

Intussen is het zwembad sinds 1 juli open. “Het draait goed ondanks dat het nog geen topzomer is geweest. Vorige zondag was de topdag. Toen hebben we zelfs even contact opgenomen met de politie en zijn er een half uur lang geen nieuwe bezoekers toegelaten geweest uit veiligheidsoverwegingen. Laat ons zeggen dat De Lammekes een maximumcapaciteit heeft van een kleine 1.000 bezoekers.”

De problemen van enkele jaren terug toen er elke zomer steevast amok werd gemaakt door jongeren uit het Brusselse zijn niet meer aan de orde. “Die incidenten lijkt inderdaad tot het verleden te horen. De politie voert ook geregeld controles uit.”

Voor de Grimbergenaren is het wel nog steeds iets goedkoper om te komen zwemmen dan bezoekers van buiten de gemeente. “Dat lijkt mij maar logisch aangezien zij ze de belastingen betalen die bijdragen tot het onderhoud”, besluit Gaudaen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise