'Nog meer file in Meise door vernauwing voor zone 30'

Er is nu al veel kritiek op de maatregelen voor de zone 30 in het centrum van Meise. Maandag gaat de snelheidsbeperking effectief in. Vooral de wegvernauwingen met paaltjes op de drukke Merchtemsesteenweg vallen in slechte aarde. Die nemen namelijk een volledige rijrichting in.

“Het gevolg is nog meer file, nog meer chaos”, luidt het. “In plaats van er op te lossen worden nog meer mobiliteitsproblemen geceëerd.” Toch zijn er ook positieve geluiden.

Alle hoofstraten in het centrum van Wolvertem worden vanaf 12 oktober zone 30. Met deze ingreep wil het gemeentebestuur de verkeersleefbaarheid verhogen.

Daartoe werd al een wegvernauwing aangebracht op de drukke Merchtemsesteenweg (N211), dé verbindingsweg richting A12, die dwars door de dorpskom snijdt. Het obstakel bestaat uit vier gele paaltjes die meteen een hele rijstrook wegnemen waardoor het verkeer uit die rijrichting (komende vanuit Merchtem) sowieso moet stoppen.

De maatregel wordt dan ook al flink op de korrel genomen, onder meer op sociale media. Een greep uit de verzuchtingen: ‘Welk verkeersgenie heeft dit plan bedacht’. ‘Dit stropt alle doorstroming van de avond- en ochtendspits’. ‘In plaats van er op te lossen worden nog meer mobiliteitsproblemen gecreëerd.’ ‘Het is wachten op het eerste ongeval’.

Toch is niet iedereen ontevreden zo blijkt. Vooral dan de bewoners van de Merchtemsesteenweg zelf. Daar wordt namelijk al lang veel te snel gereden. “Ze vlammen hier nogal door”, knikt Jan Van Hove (82), die vlakbij de vernauwing woont.

“Ik vind dit dan ook een goede maatregel. Nu gaat het er al veel rustiger aan toe. Ik kan hier nu ook zonder problemen achterwaarts met de wagen naar buiten. Vroeger was dat niet evident. Dit is dan ook een goede oplossing. Wat mij betreft hadden ze het al veel langer mogen doen. Dat er nu meer file is? Ze stonden voordien ook vaak al van hier aan te schuiven tot aan het rode licht…”

Schepen van Mobiliteit Willy Kerremans (N-VA) verdedigt de ingreep.

“Er zijn inderdaad voor- en tegenstanders”, geeft hij toe. “Maar dat is normaal als mensen even moeten wachten of als je hun bewegingsvrijheid inperkt. De ochtend- en avondspits verliep hier sowieso al moeilijk. Het is ook nog allemaal nieuw. Het vergt tijd voor de verkeersstroom zich aanpast en dat mensen rustiger rijden. Dat die vernauwing ongelukkig gelegen is door de parking van de Aldi vind ik niet. Er zit nog altijd tien meter tussen.”

Vanaf maandag geldt de zone 30. Als het van Kerremans afhangt wordt er niet speciaal gecontroleerd door de politie. “Je moet mensen de tijd geven om aan die nieuwe situatie te wennen. Als ze maandag meteen staan te flitsen, ga ik heel boos worden…”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise