Lotus bouwt afgebrande wafelfabriek niet meer op

Lotus Bakeries is niet van plan de wafelfabriek in Wolvertem, die begin juni vernield werd door een brand, weer op te bouwen. De volumes die er werden geproduceerd, zullen worden overgebracht naar de Lotus-fabriek in het Henegouwse Courcelles.

Voor 71 werknemers in Wolvertem dreigt collectief ontslag, zo meldt Lotus, maar zij kunnen mogelijk in andere vestigingen aan de slag.

Na de brand van 3 juni die de wafelfabriek in Meise vernielde, onderzocht de directie verschillende pistes om de eigen wafelproductie opnieuw op peil te brengen.

Daaruit bleek dat een uitbreiding van de productielijnen in de wafelfabriek van Courcelles, die nu al inspringt voor een deel van de productie die in Meise verloren ging, “de meest aangewezen route zou kunnen zijn”, meldt Lotus. Die optie haalde het van een heropbouw van de fabriek in Meise of de bouw van een nieuwe fabriek in de buurt.

De fabriek in Meise bestaat sinds 1966. “Meise is een relatief kleine fabriek, met een goede productiviteit”, zegt Jan Boone, CEO van Lotus Bakeries Group, telefonisch. Bij dit onderzoek lijkt “het meest logische om de volumes van Meise over te brengen naar Courcelles”, aldus Jan Boone.

De directie kondigde vandaag dan ook de intentie aan om de installaties in Courcelles uit te breiden. “Hierdoor zouden we in staat zijn om de productie van alle wafels en galetten onder te brengen in één grote en efficiënte fabriek”, klinkt het. In Meise werden Luikse wafels, vanillewafels en soft(eier)wafels geproduceerd op vier productielijnen.

Als de intentie bevestigd wordt, zou overgegaan worden tot collectief ontslag van 66 arbeiders en 5 bedienden. Zij kunnen mogelijk wel elders in de groep aan de slag: er zijn immers 36 vacatures in Lembeke en 7 in Oostakker. Indien Courcelles wordt uitgebreid, zouden daar nog eens 38 vacatures ontstaan.

“Het niet heropbouwen van de fabriek in Meise is zeer spijtig nieuws en misschien verrassend voor het betrokken personeel. Wij moedigen hen aan om aan de slag te gaan in de andere Belgische sites binnen de groep. Globaal dienen 81 arbeidsplaatsen ingevuld te worden”, aldus CEO Jan Boone. De overheveling naar Courcelles hoopt hij binnen 15 tot 16 maanden te realiseren.

Na de buitengewone ondernemingsraad hebben de vakbonden de 71 personeelsleden ingelicht en toegesproken. De overheveling en inschakeling van personeel is geen sinecure. “Naast de afstand en de taal is er ook de jobspecificiteit”, zegt Luc Debast, secretaris ACV Voeding en Diensten. “Er is de afstand naar Courcelles (70 tot 90 km) of de site in Lembeke, dit gekoppeld aan ploegenarbeid. Verder is er het element taal en ten slotte moet ook de jobomschrijving matchen.”

De werknemers in Meise vormen een hechte groep, met heel wat mensen boven 50 jaar met een lange staat van dienst. “Dit scenario – geen heropbouw in Meise of nieuwe fabriek in de buurt, maar het integreren van de volumes in Courcelles – kenden we niet op zich. Meise werd altijd geloofd voor haar productiviteit. Dat gegeven speelt nu plots geen rol, en men gaat twee nieuwe lijnen opstarten in Courcelles”, aldus Luc Debast.

In het kader van de wet-Renault hebben vakbonden en directie op dinsdag 8 september hun eerstvolgende contact.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise