Koop eens een kerktoren

Jef Moerenhout (82) en Maria De Cock (79) verkopen hun woonst aan de Londerzeelsesteenweg. Het is te groot geworden gezien hun gevorderde leeftijd.

Niets bijzonders op zich, maar de nieuwe eigenaar krijgt er meteen ook een heuse kerktoren bij. Die werd door Jef – schrijnwerker op rust – zelf gebouwd in de jaren ’80, inclusief beiaard die vroeger op gezette tijden heel Westrode liet meegenieten van deuntjes als ‘Broeder Jacob’…

De kerktoren op de Londerzeelsesteenweg staat wat weg van de straat maar toch heeft hij in de loop der jaren toch al menig passant het hoofd doen draaien. De toren kan dan ook beschouwd worden als het ‘chef d’oeuvre’ van Jef Moerenhout, volksmens bij uitstek en bekend in Westrode als ‘Sjoeter’. “Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby geweest”, minimaliseert Jef.

Aan de kerktoren zit nochtans een hele historiek verbonden. De omliggende parochies spotten vroeger met de kleine kerktoren van Westrode. ‘Die is zo klein dat jullie hem binnenpakken, als het regent’, lachten ze.

Op het pleintje staat overigens nu nog een beeld dat naar deze grappige anekdote over de kleine kerktoren verwijst, gemaakt door de leerlingen van het GTIL in Londerzeel.

‘Sjoeter’ wilde de lachers het zwijgen opleggen door een grotere en vooral hogere kerktoren te bouwen. Maar om stedenbouwkundige redenen kreeg hij geen toestemming.

Samen met zijn collega-schrijnwerker Florent Talboom maakte hij uiteindelijk in 1988 toch een iets spitsere toren. Maar die stond gewoon op het dak van de kerk en had geen eigen fundament tot op de grond. Zijn ei kon hij dus niet kwijt. Dus bouwde Sjoeter uit frustratie maar een kerktoren in zijn eigen tuin.

Hij installeerde er zelfs een elektronische beiaard in. Elke middag liet hij ‘Broeder Jacob’ spelen voor heel Westrode. Intussen is de beiaard wel al een hele tijd defect.

Nu staat de woning met bijhorend magazijn en werkhuis al 1,5 jaar te koop. Voor 495.000 euro krijg je er dus ook de kerktoren gratis bij. “Het is inderdaad speciaal met die toren”, lacht Maria. “Er zijn al veel mensen komen kijken. En ze willen hem allemaal laten staan. Het is mooi en goed zo, vinden ze. Helaas zien we ze daarna niet meer terug.”

Voor Jef en Maria is het complex te groot geworden sinds hun zoon en twee dochters het huis uit zijn. “Maar we wonen hier nog altijd graag na 45 jaar. Dus zo heel erg vinden we dat het wat duurt voor we een koper vinden. Ik zou als we verhuizen liefst in Londerzeel gaan wonen. Dan moeten we niet altijd meer over die A12 als we boodschappen willen doen.”

En de kerktoren? “Ik zou het jammer vinden als hij uiteindelijk zou worden platgegooid. Maar ik begrijp ook wel dat niet iedereen in een huis met kerktoren wil wonen. Hem verplaatsen gaat jammer genoeg niet.”

Westrodenaar en schepen Willy Kerremans heeft een hoge pet op van ‘Sjoeter’. “Het is een zeer gekend figuur in Westrode, een echte volksmens. Dé schrijnwerker van het dorp ook die de schoolkinderen leerde om bijvoorbeeld nestkastjes te bouwen. Zijn kerktoren is natuurlijk geweldig. Hij was vooral begaan met de fierheid van zijn parochie.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise