“Stank en vliegen rond Lotussite”

De omwonenden van de afgebrande Lotusfabriek hebben al een poos te kampen met stank en grote hoeveelheden vliegen. De brei van gesmolten en verbrande suiker, bloem en eieren in combinatie met bluswater en daarbovenop ook de hitte lijkt de grote oorzaak. “Er zijn al nachten geweest dat we zijn moeten opstaan om het raam te sluiten. Zo erg was het”, klinkt het. Het probleem lijkt zichzelf echter op te lossen aangezien deze week werd gestart met de opkuis van de site.

Een maand geleden is het intussen dat een allesverwoestende brand de Lotus-koekjesfabriek op de Ossegemstraat in de as legde. Voor de omwonenden was daarmee de kous niet af. Al na een goeie week begon er zich bij momenten een kwalijke geur te verspreiden. Dat lokte dan weer horden vliegen die ook in sommige omliggende woningen binnendrongen. “Het was hier op een gegeven moment echt niet meer uit te houden”, vertelt een buurtbewoner. “We wisten eerst ook niet van welke producten die stank afkomstig was. Hier staan ook tanks met afvalwater. Die zijn weliswaar overdekt maar vaak is dat omhulsel gesmolten door het vuur. Tel daarbij ook al die gesmolten en verbrande suiker, bloem en eieren in combinatie met bluswater. Dat vormt een vieze ‘koek’ die dan ook nog eens begint te gisten, zeker bij deze hitte. Het is wel enkel problematisch als de wind van die kant komt. Maar bij momenten konden wij onze ramen of deuren niet openen. Ook voor de vliegen die op zoiets natuurlijk massaal afkomen.”

De buurtbewoner stapte ook naar het gemeentebestuur met zijn grieven. Die nam op haar beurt contact op met Lotus. “Dat heeft blijkbaar zijn effect gehad. Vorige week zijn de experten hier langsgekomen en sinds deze week is men de site aan het opkuisen. Het ergste lijkt dus stilaan voorbij en het probleem zal zichzelf uiteindelijk wel oplossen…”

De site die voor de helft is vrijgegeven wordt overigens nog steeds door een privé-firma bewaakt. Donderdag kregen de werknemers ook toegang tot de lockers uit de kleedkamers om eventuele persoonlijke bezittingen die de brand hadden overleefd te recupereren. Voor velen was dit opnieuw een pijnlijke confrontatie. “Ik ben direct gaan kijken maar veel bleef er niet meer over”, vertelt een werkneemster. “We wisten dat wel op voorhand al maar toch…. Onze kleren, daar kon je helemaal niets meer mee doen. Sommigen hebben ze nog proberen uitwassen maar dat krijg je er nooit meer uit. Je wordt helemaal ziek van die geur… Mijn huissleutel lag er ook nog in. Die was helemaal doorroest dus die kon ik weggooien. Mijn euromunten die ik meehad hebben het wel doorstaan, net als twee trouwringen en een verlovingsring van enkele collega’s.”

De werknemers weten intussen nog steeds niet of de fabriek in Wolvertem wordt heropgebouwd. “We blijven hopen maar men heeft ons gemeld dat het nog tot eind augustus en zelfs langer kan duren voor er duidelijkheid komt. Ze hebben ons wel beloofd dat we het als eerste zullen weten en dus niet via de media zullen moeten vernemen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise