'Buurderij' brengt boeren en consumenten samen

 

De eerste ‘buurderij’ heeft gisteren de deuren geopend in onze regio. Dat is een plaats waar lokale boeren vanaf nu elke vrijdag tussen 17 en 19 ur hun artisanale producten aanbieden. Alle buren, consumenten en geïnteresseerden kunnen woensdag tot 24 uur ‘s nachts online bestellen, en ze kunnen dit elke vrijdag vervolgens afhalen aan de Brusselsesteenweg 54.

Initiatiefnemer is leerkracht Alain Spinnoy (56) uit Londerzeel. Hij is al een tijdje bezig met de promotie van artisanale producten van lokale boeren. Spinnoy leerde het concept kennen in Frankrijk. België telt vandaag 30 ‘buurderijen’, maar in Vlaanderen is het nog onontgonnen terrein.

“Het idee van lokaal eten is overal in Europa in opmars”, legt hij uit. “Consumenten zijn op zoek naar kwaliteit, betrokkenheid en eenvoud. ‘Buurderijen’ brengen niet enkel de mensen die eten en zij die produceren bij elkaar, maar zorgt er ook voor dat de leden terug voeling krijgen met de aarde.”

“De leden van een ‘buurderij’ hebben vijf dagen om hun boodschappen te doen op de site. Daarna ontmoeten ze elkaar terug in levenden lijve. De sleur van boodschappen doen wordt zo vervangen door een leuk moment met de buren om week na week samen te bouwen aan een nieuwe manier van consumeren. Het voordeel is dat je elk seizoen opnieuw de beste producten uit je streek kan vinden tegen een eerlijke prijs. De producent bepaalt zelf de prijs, de productiemethode en het aanbod. Zo krijg je een eerlijk product voor een eerlijke prijs.”

Spinnoy vond in de streek tussen Meise en Mechelen alvast een tiental landbouwers die bereid waren om mee te werken. De buurderij in Meise is geïnstalleerd in een garageplaats met achterliggende parking aan de Brusselsesteenweg 54. Inschrijven is gratis en zonder verplichtingen. www.boerenenburen.be

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise