Schepen Kerremans verlaat Meisese politiek

Willy Kerremans (61), huidig schepen van Mobiliteit en Financiën voor N-VA, zet eind dit jaar een punt achter zijn politieke loopbaan. De wissel was nochtans niet voorzien bij de aanvang van de legislatuur.

‘Ik wil met mijn vrouw nog wat profiteren van het leven’, aldus Kerremans, die het naar eigen zeggen ‘wel wat gezien heeft’. Hij zal worden opgevolgd door Hendrik Van Schel of Jonathan De Valck, allebei eveneens zetelend voor N-VA.

Willy Kerremans komt uit een politiek nest in Westrode. Zijn grootvader Frans Kerremans was in 1938 voor het Vlaams Nationalistisch Verbond (VNV) al burgemeester van Meise. Vader Frans werd in 1976 gemeenteraadslid en schopte het later tot twee keer toe tot burgemeester (van 1982 tot 1994). Hij was aanvankelijk lid van de Volksunie, maar stapte over naar de PVV uit onvrede met de verkiezing van Bert Anciaux als nationaal voorzitter. Nadien zetelde hij nog in de gemeenteraad tot 2006 voor Open Vld.

Willy Kerremans trad in datzelfde jaar in zijn vaders voetsporen toen hij voor VLD werd verkozen in een kartel met Sp.a en Spirit. In 2009 nam hij ontslag uit zijn partij na het ongeval in Oudenaarde waarbij twee partijgenoten dronken vluchtmisdrijf pleegden.

‘Ik kan onmogelijk in een partij blijven die zoiets tolereert’, klonk het toen. ‘Als vader van Bart Kerremans, dodelijk slachtoffer van een ongeval met vluchtmisdrijf in november 2003, wil ik mezelf geen andere keuze laten. Uit respect voor mijn zoon en mijn familie.’

Kerremans zetelde een tijdje verder als onafhankelijke maar kwam in 2012 toch op met de N-VA, die toen voor het eerst los van CD&V opkwam in Meise. Hij werd verkozen en haalde een schepenambt binnen met de bevoegdheden Financiën, Integratie, Vlaams Karakter, Ontwikkelingssamenwerking en Mobiliteit. Vooral Financiën bleek een harde noot om kraken in een gemeente die zoals bekend op droog zaad zit.

Nu raakte dus bekend dat Kerremans het eind dit jaar voor bekeken houdt. ‘Het is geen gemakkelijke beslissing geweest maar het is wel de juiste’, reageert hij. ‘Doris (zijn vrouw, red.) en ik willen nog wat reizen en profiteren van het leven. Zoals veel mensen wel weten hebben we ons peren wel gezien in de loop der jaren… Ik moet ook toegeven dat ik het wel wat gezien heb in de politiek. Om jonge mensen de kans te geven om zich in te werken heb ik dan ook beslist dat ik eind dit jaar al zal stoppen. De knop is intussen ook al omgedraaid, moet ik toegeven.’

Kerremans benadrukt wel dat hij er tot dan wel nog volop tegenaan gaat. ‘Er is nog werk aan de winkel. Onder meer het mobiliteitsplan voor Wolvertem ligt nog op tafel. Mijn opvolger zal met een propere lei kunnen starten.’ Die opvolger wordt ofwel Hendrik Van Schel, ofwel Jonathan De Valck. Kerremans zal ook niet meer zetelen in de gemeenteraad.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise