Flori Mundi schot in de roos

De grootse bloemententoonstelling ‘Flori Mundi’ in de Plantentuin zorgt voor een grote toeloop. Tijdens de herfstvakantie kwamen ruim vijf keer zoveel bezoekers als andere jaren naar de Plantentuin afgezakt.

‘We hadden hier natuurlijk op gehoopt maar we zijn toch heel tevreden met dit enorm succes’, zegt plantkundige Koen Es.

Nog 30 november loopt in het overdekte Plantenpaleis van de Plantentuin van Meise het orchideeënspektakel ‘Flori Mundi’, waar in allerlei composities en constructies in totaal meer dan 10.000 bloemen en planten te zien zijn. Naast tientallen verschillen soorten orchideeën vallen er ook bromelia’s, cyclamen en andere tropische pracht te bewonderen.

Onder de meest spectaculaire constructies zijn een piramide van 3,5 bij 3,5 meter met bijna 700 Cymbidium-orchideeën en een bol op de Victoriavijver met een doorsnede van bijna 3 meter die bijna 2.000 vlinderorchideeën bevat. Daarnaast is er nog de Phoenix-palm met zo’n 3.000 kleine bromelia-achtigen en 200 Vanda-orchideeën, het ‘lentekleed’ met 200 cyclamen en drie triomfbogen van 3 tot 4 meter hoog met zo’n duizend Guzmania-planten.

De planten- en bloemenliefhebbers lieten het zich alleszins geen twee keer zeggen tijdens de voorbije herfstvakantie. De Plantentuin telde liefst 9.063 bezoekers. Ter vergelijking: in 2012 en 2013 waren er dat respectievelijk 1354 en 1655.

‘Dat zijn vijf tot zes keer meer bezoekers en daar zijn we uiteraard heel tevreden mee’, legt plantkundige Koen Es uit.

‘We hadden hier uiteraard op gehoopt. Maar zeker weet je het nooit. We hebben zowel in Vlaanderen als Wallonië hiervoor een mediapartner onder de arm genomen met Radio2 en Vivacité. Het Radio2-programma ‘De Madammen’ werd bijvoorbeeld van hieruit uitgezonden. Dat helpt toch… ‘

‘De vakantie was sowieso een topper. Het was heel mooi weer en de mensen die thuis trekken er dan graag eens op uit. Maar ook bijvoorbeeld de voorbije woensdagmiddag was er weer heel wat volk. En er zijn nog een paar dagen in aantochten waar we zeker nog een extra toeloop verwachten.’

Om de volkstoeloop in goede banen te leiden werd zelfs de carpoolparlking in Meise centrum voorzien als extra parkeermogelijkheid voor de bezoekers.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise