Sponsoring gezocht voor kunstwerk Eddy Merckx

Na jaren getreuzel lijkt er in de gemeente nu toch een monument voor ereburger Eddy Merckx te komen. Op initiatief van cultuurschepen Marcel Belgrado (CD&V) wordt een werkgroep opgericht met afgevaardigden van alle politieke partijen.

Die moeten samen naar sponsorgeld zoeken om een kunstwerk van Merckx, gemaakt door de lokale kunstenaar Paul Gregoir aan te kopen. Bedoeling is dat het volgend jaar, als de grootste wielrenner ooit 70 wordt, zou onthuld worden.

Dat er een monument komt in Meise ter ere van de grootste wielrenner aller tijden staat al enkele jaren vast. Een gebrek aan daadkracht en financiële armslag zorgden ervoor dat het tot op heden nog altijd niet zover kwam.

Daar lijkt nu dan toch verandering in te komen. Marcel Belgrado (CD&V), cultuurschepen en fervent wielertoerist, lanceerde op de gemeenteraad het voorstel om een werkgroep op te richten over de partijgrenzen heen. ‘Bedoeling is om op die manier sponsorgeld bijeen te vergaren. Het is in het verleden al dikwijls gezegd dat we een monument zouden oprichten maar de gemeente zit nog steeds krap bij kas.’

Aanleiding voor het initiatief van Belgrado was een brief die kunstenaar Paul Gregoir uit Rossem naar het schepencollege had gestuurd. ‘Hij heeft een kunstwerk gemaakt van Eddy Merckx waar hij drie jaar aan gewerkt heeft’, vertelt Belgrado.

‘Hij liet ons nu weten dat hij graag zou hebben dat dit een mooie plek in de gemeente zou krijgen. Dit leek mij dan ook een mooie aanleiding om een en ander in een stroomversnelling te brengen. We zijn eerst natuurlijk wel naar het kunstwerk gaan kijken en het moet gezegd: ‘Het is echt magnifiek’.

Het monument is zowat acht meter breed en vijf meter hoog en beeldt Eddy Merckx uit die zegevierend over de streep reed bij zijn eerste Tourzege voor een aantal andere renners. Je kan heel duidelijk de gelaatstrekken van Merckx onderscheiden. Het kunstwerk is gemaakt uit inox platen en staal.’

Nu is het zaak om de koppen bij elkaar te steken. ‘We weten wat het kunstwerk moet kosten. Het is niet te nemen of te laten heeft Gregoir ons wel gezegd. Over het precieze prijskaartje ga ik nu ook geen uitspraken doen. Er zijn alleszins verschillende politici die al gegadigden kennen om hierin sponsorgeld te steken.

Het zou mooi zijn als dit over de partijgrenzen heen kan verwezenlijkt worden. Ik heb er goede hoop op dat we daar gaan in slagen ook. Ik vind ten andere dat al de projectontwikkelaars die actief zijn rond ons administratief centrum ook hun steentje zouden mogen bijdragen. Het zou daar mooi staan ook…’

Maar over de locatie zelf is nog geen beslissing genomen. ‘Het administratief centrum is een optie net als het rond punt in de Ossegemstraat op de weg naar de hoeve van Merckx in Sint-Brixius-Rode. Het zou alleszins mooi zijn als we dit voor zijn 70ste verjaardag (17 juni 2015, red.) kunnen verwezenlijken…’

De ‘Kannibaal’ zelf liet eerder al weten niet wakker te liggen van een eigen monument in Meise. ‘Maar het zou natuurlijk wel een eer zijn voor mij.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise