Mazoutgeur in Imde steekt opnieuw de kop op

De inwoners van het Wolvertemse gehucht Imde lopen na een korte adempauze opnieuw met een opgetrokken neus rond. De mazoutgeur, waarvan men de oorzaak dacht te kennen, heeft opnieuw de kop opgestoken.

‘Het is een mysterie. Niemand begrijpt waar het vandaan komt’, zeggen de bewoners. De gemeente rekent op de aannemer van de Aquafinwerken om de oorzaak te vinden en gaat ook een brief sturen naar alle bewoners.

De dorpskom van Imde wordt nu al bijna anderhalve maand bij tussenpozen geplaagd door zware geurhinder. Gemeente, brandweer en politie tasten ondanks het nodige zoekwerk nog steeds in het duister over de oorzaak.

Omgeving kerk

De ergste geurhinder situeert zich steeds in de omgeving van de kerk. Heel de omgeving werd al eens uitgekamd en ook alle rioolputjes gecontroleerd.

Twee weken terug dacht men even de oorzaak gevonden te hebben. De aannemer die bezig was met de heraanleg van klinkers op het voetpad ontdekte bij toeval een lekkende mazouttank naast een woning. Van daaruit liep de mazout ondergronds via de riool naar de beek.

Maar twee weken later steekt de geurhinder weer de kop op. Het mysterie blijft dus en de bewoners hebben naast de indrukwekkende Aquafinwerken nog een tweede steeds weerkerend gespreksonderwerp.

‘De mazout is nochtans te duur om zo maar weg te gieten’, grapt Andre Muyshondt uit de Steenhuffelstraat. ‘Het is opvallend dat het vaak in het weekend gebeurd is. Vooral vrijdag, zaterdag en zondag was het telkens van dat. Nu was het twee weken geleden maar sinds begin deze week is het opnieuw prijs.’

Illegale lozingen

‘Het is echt iets bizar’, zegt schepen van Leefmilieu Paul Van Doorslaer (N-VA). ‘Ik sluit alleszins illegale lozingen niet uit. Buiten is het nog draaglijk maar in sommige huizen hangt de geur soms ook binnen. Dat verspreidt zich via de riolering en zonder terugslagklep heb je het zitten. Sommige mensen hebben dan ook nog een luchtverversingssysteem waardoor ze die geur binnenzuigen.’

‘Er zit niets anders op dan verder te zoeken. De aannemer van de Aquafinwerken is op de hoogte gebracht. Mogelijk stuit hij bij de verdere werken op de oorzaak. We gaan echter ook alle bewoners een brief sturen dat ze hun mazouttank moeten controleren op eventuele lekken. Dit moet toch eens opgelost geraken.’

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise