Uitzonderlijke bloei in Plantentuin

De Nationale Plantentuin heeft er weer een ‘attractie’ bij. De 105-jarige zwanenhalsagave (Agave Attenuata) staat er in bloei.

Allesbehalve een alledaags fenomeen want de vorige bloei is geleden van januari 1981.

De verzorgende tuinier denkt dat het bloeien in gang werd gezet door de ‘stress’ die de plant doormaakte toen hij zo’n 3 jaar geleden naar de nieuwe moesson- en savannekas werd overgeplant. De naam dankt hij aan de sierlijk gebogen bloeistengel.

Ondanks de uitzonderlijke karakter van de bloei, verwacht de Plantentuin niet meteen eenzelfde volkstoeloop als bij de bloei van de reuzenaronskelk. ‘Het is uiteraard ook de moeite om deze bloei te komen bezichtigen maar de reuzenaronskelk was wat spectaculairder natuurlijk’, zegt Koen Es van de Plantentuin.

‘Het is de grootste bloem ter wereld, er is de stank en het feit dat de bloei maar 72 uur duurde. De bloei van de zwanenhalsagave zal een paar weken duren. Tijd genoeg dus voor een bezoek.’

De bloei betekent ook dat de voortplanting verzekerd is. Op de plek waar nu bloempjes staan groeien weldra broedknoppen waar kleine plantjes uit groeien. Die haalt de tuinier er na een tijdje af en die kan hij dan weer opkweken tot volwassen planten.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise