30 km/uur in centrum Liedekerke

PROVINCIE – Natuurpunt verwierf met de steun van de provincie Vlaams-Brabant het afgelopen jaar bijna 100 ha aan natuurgebied. Hierdoor kan de biodiversiteit in Vlaams-Brabant nog beter beschermd worden. De provincie kwam voor ruim 260.000 euro tussen in de aankoopkosten. De belangrijkste aankopen in onze regio werden gerealiseerd in ‘Paddebroeken’ te Merchtem en Opwijk (+5,3ha) en ‘Walputbeek’ te Roosdaal (+2,4ha).

ST-KATHERINA-LOMBEEK – Gemeenteschool De Kiem aan de Nieuwbaan in Sint-Katherina-Lombeek krijgt volgend schooljaar een containerklas erbij. Het lastenboek voor de huur ervan werd door het college van burgemeester en schepenen van Ternat goedgekeurd. De container zal geplaatst worden tegen de fietsenstalling.

REGIO – 7 Roemenen zijn veroordeeld tot celstraffen tussen 10 en 50 maanden voor diefstallen in heel Vlaanderen. Ze zetten daarbij hun kinderen in om zo veel mogelijk te stelen. Ook in Asse, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw werden op deze manier oudere mensen beroofd. Vooral bejaarde mensen die geld wilden afhalen aan bankautomaten waren het favoriete doelwit van de bende. De jonge daders verschenen meermaals voor de jeugdrechter maar ze werden telkens vrijgelaten, waarna ze snel weer aan de slag gingen.

LIEDEKERKE – In het centrum van Liedekerke mag voortaan maximaal 30 kilometer per uur worden gereden. De gemeenteraad keurde in januari de invoering van de zone 30 op het hele grondgebied van Liedekerke al goed. Slechts enkele gewestwegen, waaronder de drukke Affligemsestraat en Pamelsestraat, vallen buiten deze regelgeving. Om de nieuwe regels kenbaar te maken, kocht het gemeentebestuur extra signalisatie aan, waaronder een mobiel verkeersbord en twee snelheidsinformatieborden. Bij de bevolking heerst er verdeeldheid over deze drastische maatregel. Mobiliteitsschepen Dirk Lodewijk begrijpt de bezorgdheid, maar spreekt van een logische maatregel.

MERCHTEM – Op het Wereld Muziek Concours percussie in Kerkrade haalde het essemble De Herleving uit Merchtem 87%. Niet genoeg om de fel begeerde titel van wereldkampioen binnen te halen. Toch leverde De Herleving uit Merchtem een prima prestatie. Het speciaal voor dit kampioenschap geschreven werk door componist Bart Picqueur was nochtans niet van de makkelijkste. Gitaartrio Los Del Trè en een soliste op viool maakten het plaatje compleet.

Topartikels editie Ninove-Dender