N-VA Liedekerke wil brandweerpost in kazerne civiele bescherming

N-VA Liedekerke vraagt in een open brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om de kazerne van de Civiele Bescherming in Liedekerke om te vormen tot een brandweerkazerne.

“Die is broodnodig in onze regio”, zegt Kasper Daem, voorzitter van N-VA Liedekerke. Die legt zich wel neer bij de beslissing van Jambon om de Civiele Bescherming te reorganiseren, waarbij ook de kazerne in Liedekerke sluit.

“Het is inderdaad niet meer van deze tijd dat één opdracht door twee verschillende diensten wordt geleverd. Het herverdelen van de taken zal de efficiëntie van de dienstverlening zeker ten goede komen. Door de overgang van de CB van eerstelijnshulp naar hooggespecialiseerde dienstverlening houdt dit in dat brandweerkazernes in de toekomst een meer uitgebreid takenpakket krijgen. En daar wringt net het schoentje in Liedekerke.”

“Wij, Liedekerkenaren, profiteerden inderdaad van de nabijheid van “onze Civiel”. De dichtstbijzijnde brandweercentrale – Denderleeuw – ligt in een andere brandweerzone en daarenboven gaat het om een korps van vrijwilligers”, vervolg Daem.

“Liedekerke is nu dus afhankelijk van de brandweer van Asse. Jammer genoeg stremt het verkeer tussen Asse en Liedekerke voortdurend, en swingen de wachttijden de pan uit. Dit is nefast in situaties waarbij elke minuut van tel is.”

“De centrale ligging en de recente modernisering van de gebouwen in Liedekerke maken van deze site dé ideale plaats voor een broodnodige brandweerkazerne in onze regio. Daarom vragen wij u om in overleg te treden met de bevoegde instanties, teneinde tot de realisatie hiervan te komen.”

N-VA Liedekerke vraagt dat Jambon in dialoog gaat met de voorzitter van Brandweerzone Vlaams-Brabant West, Dirk Pieters, en met Zonecommandant van de Brandweerzone Vlaams-Brabant West, majoor Bert Heylen.

De partij doet ook een oproep aan burgemeester Luc Wynant en alle politieke partijen in Liedekerke om de vraag mee te ondersteunen.

Noodgedwongen

In een reactie laat burgemeester Luc Wynant (CD&V) weten dat hij zich nog niet neerlegt bij de beslissing van Jambon om de Civiele Bescherming in Liedekerke te sluiten, maar dat hij “noodgedwongen” wel onderzoekt hoe de site kan worden “ingekanteld” in de brandweerzone.

“Het spreekt voor zich dat dit enkel kan mits hier een gepaste financiële tegemoetkoming tegenover staat voor de vandaag reeds ondergefinancierde Brandweeerzone Vlaams-Brabant West”, aldus Wynant.

“Voor mij is dit een uiterst moeilijke beslissing in de hoop minstens een nieuwe start te krijgen voor een gepaste civiele bescherming vanuit onze brandweerzone Vlaams-Brabant West.”

Wynant laat ook een vergadering van de veiligheidscel van de gemeente Liedekerke bijeenroepen. Die moet een formeel standpunt uitbrengen en alle mogelijke gevolgen voor de inwoners van onze regio in kaart brengen. De gouverneurs van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen sturen alvast een vertegenwoordiger naar die vergadering.