Streng reglement moet nachtwinkels ontmoedigen

Op de gemeenteraad van Lennik werd een nieuw reglement goedgekeurd om de wildgroei aan nachtwinkels een halt toe te roepen. Die beslissing kwam er nadat in het centrum van de gemeente recent een nieuwe nachtwinkel opende.

Schepen De Muylder hoopt met een streng reglement de nachtwinkeluitbaters te ontmoedigen om naar Lennik te komen. “We zijn een landelijke gemeente”, zegt hij. “Ik zou dat graag zo houden. Ik heb niets tegen die winkels, maar men mag er ook niet in overdrijven. Momenteel is er eentje in het centrum. Dat is voor mij meer dan genoeg.”

De schepen vreest overlast als er nog winkels bijkomen. “Tot nog toe heb ik nog geen klachten gekregen. Integendeel, ik heb zelfs al positieve reacties gehoord. Zo’n winkel kan ook heel nuttig zijn, als je ‘s avonds nog snel iets nodig hebt.” Volgens hem zijn de maatregels dan ook niet opgesteld om mensen te pesten. “Het is niet de bedoeling om iemand weg te jagen. We willen enkel voorkomen dat er plots een pak bijkomen.”

Vanaf 2016 moeten nachtwinkels een extra belasting betalen van 1000 euro per jaar. Daarbovenop krijgen ze ook nog eens een sluitingsuur opgelegd. Voortaan mogen de winkels pas om 18 uur openen en moeten ze al om 1 uur ‘s nachts sluiten.

Een maatregel die de uitbater van de Lennikse nachtwinkel niet ziet zitten.

“We hebben het al zo moeilijk”, zegt de uiterst vriendelijke Rahman Mosinar. “De shops doen het in het algemeen niet zo goed. Maar in Lennik is het wel heel kalm. Bovendien mogen we slechts 7 uur open zijn per dag. Dat is veel te weinig om rendabel te zijn. Mijn baas moet al zo veel belastingen betalen. De nieuwe maatregel zou wel eens onze doodsteek kunnen worden. Mijn baas hoopt op een goede zomer. Als die tegenvalt, dreigt de winkel te sluiten.”

Nochtans werkt Rahman heel graag in Lennik. “De mensen zijn hier zo vriendelijk. Iedereen zegt goeiedag en babbelt even. Voordien werkte ik in Brussel. Daar ging het er veel minder respectvol aan toe.”