Schoenmaker Jan lapt al 25 jaar Lennikse schoenen

Schoenmaker Jan Van Reepingen (51) lapt al 25 jaar de schoenen van de Lennikenaren. Jan, die volgens zijn vader nog geen nagel in een plank kon slaan, is één van de weinige stielmannen die in Lennik nog een zaak open houdt.

Jan Van Reepingen was niet meteen de handigste thuis, maar besloot toch als schoenmaker aan de slag te gaan.

‘Omdat ik geen werk vond hielp wijlen Daan Vervaet me 28 jaar geleden aan een job bij Mister Minute in Brussel. Daar leerde ik schoenen repareren’, zegt Jan.

‘Maar ik kreeg daar weinig appreciatie voor het werk dat ik deed, en daarom opende ik in oktober 1988 mijn eigen schoenmakerijtje in de Alfred Algoetstraat tegenover de frituur’, vertelt de schoenmaker.

87 paar schoenen

Daar lapte hij schoenen tot vier jaar geleden, toen hij naar een groter pand in de Keymolenstraat trok. Intussen zat Jan als schoenmaker tot over zijn oren in het werk.

‘Ik moest op mijn eerste dag als zelfstandige meteen 87 paar schoenen repareren. Het leek wel of heel Lennik zijn schoenen had gespaard voor de dag dat ik begon’, lacht Jan.

‘Van mijn 22ste tot mijn 45ste deed ik niets anders dan schoenen repareren, tot ik plots begon te sukkelen met mijn gezondheid. Ik was overwerkt en besloot om het wat rustiger aan te doen.’

Lenniks archief

Daardoor kreeg Jan meer tijd voor zijn andere passie: het Lenniks Archief. ‘Met enkele vrienden hou ik zoveel mogelijk archiefbeelden over Lennik bij en brengen we boekjes uit. Intussen hebben we zelfs al een film gemaakt en nu ben ik bezig met het scenario voor een nieuwe film’, zegt Jan.

Toch wil hij nog niet stoppen als schoenmaker.

‘Ik knutsel veel te graag, en ik geniet er altijd van wanneer de mensen blij zijn met het geleverde werk’, zegt Jan. ‘Toen mijn vader me vijf jaar geleden vertelde dat hij trots was op mij, voelde ik me echt blij. Dat was het mooiste moment van mijn carrière’, aldus Jan de schoenmaker.