Kristof Calvo: Aan politiek doen is werken met mensen

Kristof Calvo werd op 30 januari 1987 geboren als Kristof Calvo y Castañer in Rumst. Op 20-jarige leeftijd werd hij voorzitter van Jong Groen! In 2010 werd hij verkozen tot volskvertegenwoordiger. Hij was toen 23, het allerjongste parlementslid ooit in de geschiedenis van België. Hij is ook gemeenteraadslid in Mechelen en sinds 2014 is hij fractieleider van Groen in de kamer. Een zeer snelle politieke carrière voor een man die nog geen dertig is. In 2016 bracht hij bovendien een boek uit. In ‘F*ck De Zijlijn’ doet hij zijn politieke ideeën uit de doeken, een positieve bijdrage tot de Belgische politiek.

Calvo y Castañer is niet meteen een Vlaamse naam?

Neen dat klopt, onze familie komt uit Barcelona. Dat is in Spanje, meer bepaald in Catalonië. Mijn grootouders kwamen in Boom wonen. Ik ben trouwens nog steeds een trouwe fan van FC Barcelona.

Het feit dat je een Catalaanse vader hebt, zorgt dat voor een andere kijk op de Belgische realiteit?

Aan politiek doen is werken met mensen. Wie je ontmoet, met wie je praat, waar je woont, waar je vandaan komt … het draagt allemaal bij tot wie je bent. Als je verwijst naar het streven naar onafhankelijkheid in Catalonië dan moet ik zeggen dat mijn visie over Spanje en over België gelijklopend is: wij zijn voor meer samenwerking, voor verbinding i.p.v. versnippering. Ik vind Vlaamse onafhankelijkheid dus niet zo’n goed idee.

Heeft Europa precies op dat vlak niet een probleem?

Ik hoop dat Europa zich herpakt en dat het een project wordt dat mensen verbindt, ook zij die nu zo wantrouwig tegenover Europa staan. Ook in Spanje snakken de mensen naar een positief initiatief. Groen staat voor een socialer en groener Europa als remedie tegen een verdere versnippering. De grote uitdagingen (fiscale ontwijking, vluchtelingen, klimaat, …) spelen zich niet meer onder de kerktoren af en vragen dus om actie op een hoger (Europees) niveau.

Wat is de taak van een fractieleider in het parlement?        

Onze fractie (Groen en Ecolo) bestaat uit 12 parlementsleden. Die fractie goed laten draaien is maar een deel van het werk. Wij moeten stevig en hard parlementair werk leveren. De dag van een fractieleider is elke dag anders maar goed gevuld. Persoonlijk ben ik met veel dingen bezig. De commissie over de Panama Papers en het energiedossier staan tegenwoordig hoog op mijn agenda.

Naast fractieleider voor Groen ben je ook lid en zelfs ondervoorzitter van verschillende commissies in de kamer. Hoe ga je om met zo’n grote werkdruk?

De werkdruk is inderdaad groot. Mijn dag begint ’s morgens met het lezen van de kranten. De actualiteit bepaalt vaak een groot deel van wat er die dag op me afkomt. Er zijn weinig dagen dat mijn werk er op zit voor 11 uur ’s avonds. Ik vind het nog altijd een grote eer om volksvertegenwoordiger te mogen zijn. Politiek is mijn passie, ik moet en wil me inzetten voor een eerlijker en menselijker beleid.

Wat onderscheidt Groen van de andere partijen in het parlement?

De kracht van Groen schuilt in zijn programma: vrijheid, rechtvaardigheid en zorg voor de planeet. Die krachtlijnen proberen we om te zetten in heel concrete voorstellen, bijvoorbeeld een eerlijke bijdrage van de grote vermogens, stiptere treinen, … Wij zijn er van overtuigd dat er nog heel wat mogelijkheden zijn in ons land en we willen een positieve boodschap brengen, een verbindend project. Wij willen geen wereld waar Donald Trump, Boris Johnson en Marine Le Pen de plak zwaaien.

Eén van je grote aandachtspunten is nucleaire veiligheid. Waarom verdedigt Groen de uitstap uit de kernenergie?

Wij zijn voor een geleidelijke uitstap. De veiligheid van de burgers staat daarbij voorop. Er is het probleem van het nucleaire afval dat een hypotheek legt op de toekomst. Elk incident kan een ramp veroorzaken, ook al is de kans daarop vrij klein. Maar de mogelijke impact op miljoenen mensen is gigantisch. Men vindt geen geld voor het bouwen van nieuwe kerncentrales omdat bijvoorbeeld Electrabel er zelf niet echt meer in gelooft. Er worden provisies aangelegd voor het opruimen van de kerncentrales maar de vraag is of die zullen volstaan. We moeten de wetgeving dringend aanpassen.

Kunnen wind- en zonne energie voor een voldoende constante bevoorrading zorgen? Met andere woorden: zullen er geen stroomonderbrekingen zijn?

De laatste tijd zorgen vooral kerncentrales voor problemen door de vele onderbrekingen. Maar de lamp kan ook branden zonder kernenergie. Dat vraagt om energiebesparing, alternatieve energiebronnen en samenwerking met de buurlanden.

Kunnen economie en ecologie met elkaar verzoend worden?

Uiteraard. Dat beschrijf ik ook in mijn boek. En ook veel bedrijven zien dat vandaag. Maar zij moeten een bondgenoot vinden in de regering. Ook onder de mensen leven die thema’s echt. Maar de ministers van milieu zijn jammer genoeg de zwakke schakels in de regeringen.

Je kreeg wel wat kritiek toen je vip-tickets voor Tomorrowland aanvaardde van de derde grootste tabaksfabrikant ter wereld?

Dat was een jeugdzonde waarvoor ik mij uitgebreid verontschuldigd heb. Ik ben een festivalganger en greep die kans misschien iets te gretig. Ondertussen heb ik veel bijgeleerd. Ik ben nog altijd jong maar toch al vrij ervaren. Je leer van anderen, elke dag en dat laat je toe stappen vooruit te zetten.

Word jij wel eens afgerekend op je leeftijd?

Dat valt nogal mee. Ik werk hard en dan krijg je respect. Ik wil trouwens meer zijn dan ‘het jongste parlementslid ooit’. Maar ik wil ook jonge mensen motiveren.

Groen (vroeger Agalev) is reeds meer dan 40 jaar politiek actief maar lijkt niet boven die 10% grensuit te komen. Jouw visie?

De laatste drie verkiezingen hebben we stappen vooruit gezet. Wij hopen het in 2018-2019 nog beter te doen. Wij hebben een sterke generatie en hopen op dubbele cijfers.

In Gent gaan Groen en SPA voor de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw samen naar de kiezer. Zou dit ook op nationaal vlak geen goede zaak zijn?

Lokaal is er inderdaad al op verschillende plaatsen een goede samenwerking. Maar wij bekijken dat gemeente per gemeente.

De deelname van Agalev aan de federale regering Verhofstadt 1999-2003 leidde tot een zware verkiezingsnederlaag in 2003. Is Groen rijp om opnieuw aan een federale regering deel te nemen of blijft het een zweeppartij?

Wij zijn toch trots op wat de paars-groene regering heeft verwezenlijkt. Het is de ambitie van elke partij om verantwoordelijkheid op te nemen. Wij zijn erg actief in de parlementen. Als wij een goede score halen dan zouden wij eventueel kunnen deelnemen aan een of meerdere regeringen maar enkel als wij een aantal dingen kunnen realiseren.

Jij speelde ook voetbal bij KV Mechelen en Rupel Boom. Nog tijd om te voetballen? Volg je het voetbal nog?

Ik ben met voetbalpensioen (lacht).

Nog een paar korte vraagjes:

Tomorrowland of Rock Werchter? Maanrock in Mechelen. Ik ben daar voorzitter. En het is bovendien 100% gratis.

Elio Di Rupo of Charles Michel? Di Rupo heeft toch meer gerealiseerd. Wat ik aan Michel apprecieer is zijn uitstekende kennis van het Nederlands en het feit dat hij van het debat houdt.

Een windmolen in je straat of zonnepanelen op je dak? Zonnepanelen want in onze straat is geen plaats voor windmolens. Maar daar waar er plaats voor is, kunnen windmolens wel natuurlijk.

Paëlla of friet met stoverij? De paëlla van mijn grootmoeder!

Topartikels bij Goeiedag.be