Elisa Kooy, recent afgestudeerd als bio-ingenieur aan de Universiteit Gent, is met haar thesis over het potentieel van vis- en schaaldierresten als een waardevol product genomineerd voor de Vlaamse Scriptieprijs. In oktober kreeg Kooy ook al een plaats op de shortlist van NBN Sustainability Award, een deelprijs binnen de wedstrijd.
Naarmate de wereldwijde consumptie van vis en schaaldieren toeneemt, groeit ook de hoeveelheid marien afval, zoals visgraten, huiden en ingewanden. Dit afval veroorzaakt niet alleen geurhinder en trekt ongedierte aan, maar is ook moeilijk te verwerken. Elisa Kooy (23) uit Grimbergen zag hierin een gemiste kans en onderzocht in haar thesis een manier om dit afval om te zetten in een waardevol product. Ze ontwikkelde hydrochar, een tussenproduct met potentiële toepassingen als bodemverbeteraar, filter voor afvalwater en in energieopslag.
Haar onderzoek leverde Kooy al de NBN Sustainability Award op, de deelprijs die binnen de Vlaamse Scriptieprijs thesissen over duurzaamheid bekroont, goed voor een prijs ter waarde van 1.500 euro.
Ze schopte het echter ook tot een plek op de longlist van de Vlaamse Scriptieprijs, waarbij ze kans maakt op de hoofdprijs van maar liefst 2.500 euro.
Begin december wordt de shortlist van vijf genomineerden bekendgemaakt. De uiteindelijke winnaar van de Vlaamse Scriptieprijs wordt onthuld tijdens de plechtige uitreiking op donderdagavond 19 december in het stadhuis van Gent.
Elk jaar kost het tal van laatstejaarsstudenten bloed, zweet en tranen om een bachelor- of masterproef te schrijven. Helaas belanden deze eindwerken vaak in een digitaal zwart gat of archief. Om deze scripties van hun droevige lot te redden, organiseert SciMingo vzw de Vlaamse Scriptieprijs, een wedstrijd die sterk en relevant onderzoek onder de aandacht brengt van een breder publiek.