Albanese drugsbende opgerold die opereerde vanuit Grimbergen

De Federale Gerechtelijke van Leuven heeft bij verschillende huiszoekingen acht leden van een Albanese drugsbende opgepakt. De bende opereerde vanuit Grimbergen en Schaarbeek.

Een doorgedreven drugonderzoek, gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven, onder leiding van een onderzoeksrechter te Brussel, heeft geleid tot een gecoördineerde tussenkomst op 18 juni. Hierbij werden er huiszoekingen verricht op 7 locaties (te Grimbergen, Laken, Vilvoorde, Etterbeek, Schaarbeek en Muizen) waarbij 8 verdachten werden gearresteerd. De verdachten betreffen personen van Albanese nationaliteit die in ons land verblijven. De drie vermeende kopstukken, twee broers en een neef, zijn ook eigenaars van twee horecazaken in onze hoofdstad die eveneens het voorwerp hebben uitgemaakt van een huiszoeking.

Het onderzoek werd in oktober 2023 opgestart door de FGP Leuven nadat men in het arrondissement herhaaldelijk geconfronteerd werd met cannabisplantages die door het Albanese drugsmilieu bleken te worden geëxploiteerd. In maart 2024 werd in het kader van dit onderzoek een professionele cannabisplantage aangetroffen in Heverlee, waarbij er linken werden gelegd met een Albanese criminele organisatie die opereerde vanuit Grimbergen en Schaarbeek.

Tijdens de grootschalige tussenkomst op 18 juni werden nog 2 actieve cannabisplantages ontdekt (in Vilvoorde en Laken) en 1 plantage in opbouw (in Muizen). De civiele bescherming werd ter plaatse gevraagd voor de ontmanteling van de plantages.

De verdachten werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Brussel, die de verdere aanhouding gelastte van 7 betrokkenen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise