Nieuwe buslijn tussen Humbeek en Zemst

Vanaf 1 januari 2025 breidt De Lijn haar aanbod van openbaar vervoer in en rond Zemst uit met de nieuwe lijn 281. Die verbindt Humbeek met Elewijt, via Zemst-Laar, Zemst-bos, Zemst-Centrum en Weerde. De nieuwe lijn komt er na aandringen van de gemeenten Zemst en Grimbergen en na lang onderhandelen met de verschillende partners binnen de Vervoerregio Vlaamse Rand.

Om te beginnen zal de bus vier ochtendritten en vier avondritten uitvoeren op weekdagen. Mogelijk wordt dit aanbod nog verder uitgebreid. De exacte dienstregeling zal nog worden afgestemd met de aansluiting op de S-treinen aan Weerde-station.

“Sinds de afschaffing van de Belbus in 2016 was er vooral in Zemst-Laar een leemte ontstaan op het vlak van openbaar vervoer”, vertelt schepen van Mobiliteit Dirk Van Roey (N-VA) uit Zemst. “De invoering van de nieuwe lijn 281 biedt hier nu een oplossing voor. Meer zelfs, gezien het een vaste buslijn is, is het een veel beter alternatief dan de vroegere Belbus.”

“Er is al geruime tijd geen vlotte verbinding meer tussen Humbeek en Mechelen”, vervolgt Grimbergs schepen van Mobiliteit Philip Roosen (N-VA). “Deze nieuwe aanvullende lijn houdt halt aan het treinstation van Weerde, hetgeen passagiers op iets meer dan een half uur van Humbeek naar Mechelen zal brengen. Dit is een belangrijke vooruitgang voor scholieren en voor woon-werkverkeer vanuit Humbeek naar de regio Mechelen.”

De nieuwe buslijn is niet de enige verandering op het vlak van openbaar vervoer in Zemst. Vanaf 1 januari 2025 verdwijnen de lijnen 681, 682 en 683. De trajectgedeelten van deze lijnen die het wel goed doen, worden overgenomen door lijnen 28 (de huidige lijn 280) en 82 (de huidige lijn 282). Het voordeel hiervan is dat alle ritten mooi op elkaar kunnen worden afgestemd, zodat reizigers een meer gespreid aanbod krijgen en flexibeler hun reis kunnen plannen. Zo verhoogt de frequentie van lijn 82 Mechelen – Vilvoorde – Zaventem-Luchthaven (langs de Brusselsesteenweg) naar een bus om de 15 minuten in de spits op schooldagen, om het half uur op zaterdag en om het uur op zondag.

Op lijn 28 Mechelen – Hofstade – Perk – Vilvoorde (langs de Tervuursesteenweg) zal je in de spits op schooldagen om de 20 minuten een bus kunnen nemen en daarbuiten op weekdagen om het half uur (in plaats van om het uur vandaag). Sinds juli 2023 is er ook een zondagsbediening op die lijn.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise