Einde van coachingtraject Mooimakers

Eind 2023 liep het coachingtraject met Mooimakers, het Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort van de OVAM, Fost Plus en de VVSG, af. Drie jaar lang liet gemeente Grimbergen zich intensief begeleiden en (financieel) ondersteunen om de zwerfvuil- en sluikstortproblematiek op eigen bodem aan te pakken.

Burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing): “Onze deelname aan dit coachingtraject van Mooimakers stond van bij het begin in het teken van een integrale aanpak. De opmaak van een (digitaal) vuilnisbakkenplan vormde daarbij de basis om ons openbaar domein in te richten in de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil. Door het efficiĂ«nter inzetten en het aanpassen van onze vuilnisbakken, willen we komaf maken met het misbruik. Je zal het ondertussen ook al opgemerkt hebben: onze vuilnisbakken dragen een uniek nummerplaatje voor een snelle identificatie. Vermeld dit nummer dus zeker in geval van klachten of opmerkingen.”

Jammer genoeg trekken de vuilnisbakken ook sluikstorters aan. In overleg met Mooimakers werden er waarschuwingsborden geplaatst. Waar een tijdige lediging en de plaatsing van waarschuwingsborden geen soelaas brachten, werden de vuilnisbakken verwijderd. Op de zogenaamde ‘hotspots’, plekken waar sluikstort in grote hoeveelheden aanwezig blijft, wordt er gehandhaafd via de gemeenschapswachten Ă©n gerichte camerabewaking.

EĂ©n van de meer opvallende sensibiliseringsacties was de lancering van pocketasbakjes in de strijd tegen de rondslingerende sigarettenpeuken. Die kan je als inwoner gratis afhalen aan het onthaal van het gemeentehuis of Sociaal Huis tijdens de openingsuren.

De hondentoiletten werden wegens misbruik (sluikstort) al snel verwijderd, maar er kwam meteen een alternatief: vijf van de zes zelfgemaakte hondenpoepbuizen in buitengebieden doorstonden met glans de test.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise