Opsporingsactie op basis van nummerplaatherkenning

De politiezone Grimbergen organiseerde samen met de federale politie voor het eerst een zogenaamde Informatie Gestuurde Politie-actie met gebruik van camera’s met automatische nummerplaatherkenning. Dat is een gerechtelijke opsporingsactie (GO) waarbij de politie gericht voertuigen en bestuurders controleert die gekend zijn in databanken.

“Telkens er een voertuig voorbijreed dat gelinkt werd aan bepaalde data, werden de bestuurder en de wagen gecontroleerd”, zegt korpschef Jurgen Braeckmans. “Die wagens werden soms al van buiten Grimbergen gedetecteerd door de camera’s en hier dan tegen gehouden. Zo is er vier keer drugs in beslag genomen.”

“Er werd ook een proces-verbaal opgemaakt voor drugs in het verkeer. Voorts werd een rijbewijs ingetrokken en is er een lachgasfles in beslag genomen. Vijf niet-verzekerde voertuigen zijn in beslag genomen.”

“Een bestuurder die geseind stond voor afname van een DNA-staal, werd eveneens staande gehouden. Twee voertuigen van bestuurders waarvan het rijbewijs eerder was ingetrokken, zijn ook aan de kant gezet.”

“Voorts waren er nog pv’s voor openbare dronkenschap, het rijden zonder rijbewijs, vervallen keuring, schriftvervalsing, gsm’en achter het stuur en gordeldracht. De actie was met in totaal 25 pv’s een succes en zal worden herhaald.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise