Week van de Mobiliteit: Grimbergen doopt parkeerplaatsen om tot fietshavens

Mobiliteit is in Grimbergen een prominent agendapunt. Niet alleen is er sinds mei een gedragen mobiliteitsplan, de gemeente heeft ook speciale aandacht voor deelmobiliteit, fietsverkeer en haar bijdrage tot een gezonde leefomgeving. Tijdens deze Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) bundelt Grimbergen exact deze drie facetten.

Al sinds 1996 trekt de ‘Week van de Mobiliteit’ de aandacht op duurzame mobiliteit en bewust autogebruik. Niet alleen in Vlaanderen, maar in heel Europa voeren mensen elk jaar van 16 tot 22 september actie. In Grimbergen ligt de klemtoon dit jaar op één bedenking: hebben we onze wagen zo vaak nodig.

Tijdens de Week van de Mobiliteit worden op verschillende parkings in groot-Grimbergen telkens 3 tot 5 autoparkeerplaatsen gereserveerd voor fietsen. De omsluitende nadarhekken dragen een sensibiliserende boodschap. “We maken tijdelijk van parkeerplaatsen fietsenstallingen”, zegt schepen van Gezondheidsbeleid Trui Olbrechts. “Zo hopen we inwoners te motiveren om eens meer de fiets te nemen of te voet te gaan. De gezondheid van onze inwoners dragen wij hoog in het vaandel. En meer bewegen is een deel daarvan. Wist je trouwens dat één autoparking gemakkelijk vijf fietsen herbergt?”

In dat kader lanceerde de gemeente recent nog een oproep om locaties voor nieuwe fietsenstallingen door te geven en te beoordelen via grimbergendenktmee.be/fietsparkeren. De burgerbevraging loopt tot en met 8 oktober.

Dit jaar staat de ‘Strapdag’ (Stappen en Trappen) op vrijdag 22 september in het teken van het klimaat. Door te voet of met de fiets naar school te komen, wordt een aangename en rustige schoolomgeving gecreëerd. Eentje die bovendien veiliger is én waarin minder CO2 wordt uitgestoten. Schepen van welzijn, Jean-Paul Windelen (N-VA): “Als Gezonde Gemeente juichen we in Grimbergen elke stap of trap enthousiast toe. Het gemeentebestuur deelt tijdens Strapdag appels uit: een gezonde beloning voor een gezonde vervoersmethode.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise