Aangevaren brugdek Humbeek-Sas weggehaald; vrijdag veerdienst voor voetgangers en fietsers

Na de aanvaring van de brug van Humbeek-Sas afgelopen donderdag heeft De Vlaamse Waterweg het beschadigde brugdek dinsdag weggehaald. Vrijdag zal er ook al een veerdienst actief zijn voor fietsers en voetgangers van de ene naar de andere oever te brengen.

Bij de aanvaring werd het brugdek door een binnenschip uit positie geduwd en zwaar beschadigd. Het voorbije weekend werden de nodige veiligheidsmaatregelen voorzien om het brugdek op te tillen en uit te halen om te herstellen. In het bijzonder werden de tegengewichten van de brug gezekerd, opdat het brugdek er morgen zou kunnen worden van losgekoppeld.

Dinsdagochtend hebben aannemers Herbosch-Kiere, De Meyer en Sarens het brugdek op een ponton geplaatst om te worden afgevoerd voor herstelling. “Hoelang de herstellingswerken van het brugdek zullen duren valt momenteel nog moeilijk in te schatten, al zullen deze wellicht enkele maanden in beslag nemen. Na grondige inspectie van het verwijderde brugdek kan bepaald worden welke herstelling uitgevoerd moeten worden en kan de planning verfijnd worden”, zegt woordvoerster Liliane Stinissen.

De hefbrug van Humbeek wordt veelvuldig gebruikt door lokaal maar vooral ook doortrekkend (vracht)verkeer. Door de schade aan de brug is dit momenteel ook onderbroken. Met de betrokken gemeentebesturen en politiediensten is een omleidingstraject uitgestippeld via E19, Brusselse Ring en A12. De nodige signalisatie wordt voorzien. Ook voor de fietsers is een omleiding voorzien.

Het afsluiten van de brug zorgt in het bijzonder voor fietsers en voetgangers voor veel hinder. Intussen onderzocht De Vlaamse Waterweg nv de mogelijkheid om een veerdienst in te richten. Deze veerdienst zal vrijdag al operationeel zijn van 5.30 uur ‘s ochtends tot 22.30 uur ’s avonds.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise