74 krakers verlaten vrijwillig kantoorgebouw: “Geen zekerheid over waar ze nu zitten

De 74 krakers die eind juni hun intrek hadden genomen in een bedrijfspand in de Van Elewijckstraat in Strombeek-Bever, zijn vrijdag uiteindelijk vrijwillig vertrokken. Ze hadden tien dagen de tijd om het pand te verlaten. Anders dreigde een uitzetting door de politie.

Het kantoorgebouw stond nog maar enkele maanden leeg en zou binnenkort een renovatie ondergaan. Op 27 juni werden de elektrische deuren geforceerd en werd het gebouw door zo’n 74 mensen bezet. Het betrof Roma-gezinnen met Moldavische nationaliteit. Er waren 23 minderjarigen bij, waaronder ook jonge kinderen. De meeste mensen bevonden zich in een asielprocedure en waren doorverwezen naar diverse opvangcentra, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. 17 mensen waren illegaal in het land.

De eigenaar diende daarop een klacht in. De vrederechter heeft vorige maandag een vonnis geveld waarbij bevolen werd dat het pand ontruimd kon worden. Twee dagen later werd het vonnis door de deurwaarder betekend. De krakers kregen daarop een wettelijke termijn van tien dagen om het pand leeg te maken en te verlaten anders dreigde een uitzettingsprocedure. Zo ver is het dus niet moeten komen.

“Ze zijn vrijdag vanaf de middag in alle rust vertrokken”, bevestigt burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing). “Misschien hadden ze nog een aparte procedure kunnen opstarten met hun advocaat maar eigenlijk had dit geen zin. De termijn van tien dagen na de betekening liep dit weekend af. We hadden alleszins alle voorbereidingen getroffen om ze maandag uit te zetten. Ook de federale politie stond klaar en dat wisten zij ook. Zover is het gelukkig niet moeten komen. We willen hierbij een dikke pluim geven aan onze lokale politie voor hun efficiënt optreden.”

Om 20.30 uur ‘s avonds waren de laatste krakers vertrokken en kon de controle van het gebouw uitgevoerd worden. De staat waarin het is achtergelaten ‘valt nog enigszins mee’ volgens Laeremans. “Er is uiteraard wel schade aan de elektrische toegangsdeur waarlangs ze zijn binnengedrongen. Dat wordt voorlopig dichtgemaakt met panelen. Ook binnen is er wel wat afval achtergelaten waaronder matrassen. Een en ander brengt toch wel extra kosten met zich mee. De eigenaar zal mogelijk dus wel een schadeclaim indienen. Het pand zal ook beter beveiligd worden.”

Waar de groep nu naartoe is, is onduidelijk. “We hebben geen zekerheid over waar ze nu zitten”, moet de burgemeester toegeven. “Ondanks de toewijzing aan opvangcentra kiezen deze mensen ervoor om in groep te blijven ronddolen in het land. Ze zouden reeds een aantal kraakoperaties achter de rug hebben. Telkens gaat dit gepaard met inbraak en met gebruik van water en elektriciteit, op kosten van de eigenaar. Het is duidelijk dat de groep hierbij logistiek wordt gesteund door een netwerk van sympathisanten.”

Ook voor de buurt is de ontruiming een opluchting. Er waren verschillende klachten over lawaaihinder tot in de late uurtjes met slapeloze nachten tot gevolg voor sommige bewoners.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise