Oude foto’s op nutskasten brengen het Grimbergen van vroeger weer tot leven

In Grimbergen worden 12 nutskasten van Fluvius bekleed met een erfgoedsticker. De aandachtige Grimbergenaar zal er al enkele gespot hebben. Er is telkens een duidelijke link tussen het beeld op de nutskast en de locatie hiervan. Je vindt de bestickerde nutskasten verspreid over heel de gemeente.

In de zomer van 2022 deed de gemeente een oproep naar oude foto’s en prentkaarten om een project rond het aankleden van nutskasten te realiseren. Het verzamelen van beeldmateriaal liep niet van een leien dakje, maar toch wist de dienst Toerisme een aantal bruikbare beelden te verzamelen. Vermits enkel nutskasten van Fluvius in aanmerking komen, werden deze beelden gekoppeld aan bepaalde locaties. Op die manier zijn 12 nutskasten op 11 locaties uitgekozen voor het project. Niet alleen in het centrum van Grimbergen worden nutskasten aangekleed, maar ook in Beigem, Humbeek, Strombeek-Bever, aan de Verbrande brug en aan de kerk van Borcht.

“Nutskasten zijn niet de mooiste elementen in het straatbeeld”, zegt schepen van Toerisme Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “Om ze wat meer kleur te geven, heeft de gemeente historische foto’s, beelden en prentkaarten op enkele nutskasten laten kleven. Zo wordt het straatbeeld mooier en maken de inwoners van Grimbergen een reis naar het verleden.”

Het straatbeeld is door de jaren heen heel erg veranderd. Gelukkig zijn er nog steeds veel foto’s beschikbaar die de geschiedenis hebben vastgelegd. Soms zijn de plekken nog herkenbaar, soms helemaal niet meer. “Een aantal van die nutskasten staan in het historische centrum van Grimbergen”, aldus Van Bree. “De bewuste keuze om met zwart-wit foto’s te werken laat toe om op een subtiele manier een blik te werpen op het verleden, zonder daarbij de aandacht te onttrekken van de omgeving. Het is interessant om te kijken waar de gelijkenissen zich nog bevinden.”

Nieuwe foto’s kunnen nog steeds binnengebracht worden bij of gemaild worden naar de dienst Toerisme. Wil je de foto’s digitaal bezorgen? Scan ze dan op een zo hoog mogelijke kwaliteit in.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise