Nieuwe scholenactie ‘Nederlands is leuk!’ moet Nederlands bij kinderen promoten

Op 20 jaar tijd is het aantal personen van niet-Belgische herkomst in Grimbergen verdubbeld. De grote diversiteit brengt een al even grote mix aan talen met zich mee. In het kleuteronderwijs spreekt 51,6% van de leerlingen thuis geen Nederlands. In de lagere school is dat nog steeds 42,1%, in het middelbaar 33,1%. Op initiatief van de serviceclub Marnixring ondersteunt het gemeentebestuur de scholenactie ‘Nederlands is leuk!’.

“De Vlaamse Rand voelt de toenemende druk van Brussel op vlak van taal en cultuur”, zegt burgemeester Bart Laeremans (Vernieuwing). “Niet enkel het Frans, maar ook het Engels en talen zoals Roemeens en Pools horen we in Grimbergen steeds vaker spreken. Die invloed is het meest merkbaar in de scholen, waar ieder jaar het aantal leerlingen, die thuis geen Nederlands spreken, toeneemt.”

“We willen vooral de kinderen zelf aanspreken, meer bepaald de leerlingen van de lagere school en de eerste graad van het secundair onderwijs”, vervolgt onderwijsschepen Karlijne Van Bree (Vernieuwing). “Psychologe en Marnixringlid Greet Massart bedacht de slogan ‘Nederlands is leuk!’ .De gemeente bezorgde aan alle Grimbergse basisscholen en de eerste graad van onze middelbare school spandoeken, balpennen en bladwijzers. Met deze actie willen we beklemtonen dat het Nederlands leuk en hedendaags is en als onderwijstaal een belangrijke rol speelt in de toekomst van de kinderen.”

Schepen van samenleven, Jelle De Wilde (CD&V): “In Grimbergen bieden we vandaag verschillende initiatieven aan om anderstalige kinderen te ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal. Zo zijn er het Babbelbad en Samen Spelen met Taal in ons lokaal dienstencentrum Ter Borre en in de Borcht. In augustus is er de Taalspeelweek, die zorgt voor een goeie opfrissing van het Nederlands, net voor de start van het schooljaar. Ook voor volwassenen zijn er trouwens heel wat oefenkansen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise