N-VA verwacht pittige discussieavond over landbouw met minister Zuhal Demir

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) houdt op maandag 12 juni halt in Asse voor een debatavond over stikstof. De lokale N-VA-afdeling houdt rekening met protestacties maar de lokale landbouwers willen het liefst zo weinig ruchtbaarheid geven aan het evenement.

‘Op toer met Demir’ leidt de Vlaamse minister van Omgeving naar de vijf provincies voor een debatavond. De beladen thema’s die aan bod zullen komen zijn onder meer het stikstofakkoord en de Vlaamse investeringen in de transitie van landbouw en natuur. “Zuhal Demir wil de discussie met de bevolking aangaan over stikstof”, zegt Joris Van den Cruijce, voorzitter van N-VA Asse en organisator van de debatavond.

In elke provincie wordt een debatavond georganiseerd en voor Vlaams-Brabant klopte de nationale afdeling aan bij N-VA Asse. “Asse is goed gelegen binnen Halle-Vilvoorde dus we hopen ook geïnteresseerden van buiten Asse te lokken. De avond is gratis en inschrijven is niet nodig, iedereen is op maandag 12 juni welkom vanaf 19 uur in het CC Asse. Want als lokale afdeling vinden we het belangrijk en onze taak om een brug te maken met de nationale politiek.”

Bij de lokale N-VA verwachten ze wel wat volk maar mogelijk ook protest tijdens de debatavond. “Het is eerder al een pittig debat geweest en het stikstofdossier is voor velen ook een persoonlijk dossier geworden”, gaat Joris Van den Cruijce verder. “De politie werd alvast op de hoogte gebracht van het evenement maar voorlopig verwachten we geen georganiseerd protest.”

Dat bevestigt ook de lokale politie AMOW. “Voorlopig nemen we geen speciale maatregelen, al volgen we de situatie wel verder op. Maar er zijn geen aanwijzingen voor acties”, aldus commissaris Fred Scrayen.

Bart De Baerdemaeker, voorzitter van de lokale landbouwraad in Asse, laat alvast weten dat de lokale landbouwers geen acties plannen. “Wij vinden dat het debat hierover al twee, drie jaar geleden gevoerd moest worden maar toen werd er niet geluisterd naar een grote groep landbouwers. Dit is nu wat een goedkope actie en eigenlijk willen we er zo weinig mogelijk aandacht aan geven. Het lijkt ons eerder de aftrap van de lokale kiescampagne dan een echt debat”, zegt de landbouwer uit Asse.

Hij sluit niet uit dat er landbouwers van buiten Asse actie zullen komen voeren maar daar heeft hij geen weet van. “Ons geloof in de politiek heeft een deuk gekregen de laatste jaren en daarom willen we er ons niet in mengen. We willen niet meedoen aan een polemiek omdat ons vertrouwen al geschaad is. Begin maart namen we wel nog deel aan de grote tractormars op Brussel omdat het nog altijd onze job en broodwinning is die we dreigen te verliezen.” 

De lokale landbouwraad gaat op een volgende vergadering bespreken of het zelf een onafhankelijke debat- of infoavond kan organiseren, los van de polemiek en de politiek. “Dan kunnen we zelf eens een schets maken van het landbouwbeleid van de laatste jaren, een vooruitblik werpen  op de toekomst en tegenstrijdigheden ontkrachten.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk