Genieten van gezellige kerstmarkt in vernieuwde Ter Borre

Lokaal dienstencentrum (LDC) Ter Borre organiseert op vrijdag 16 december, in samenwerking met de Strombeekse verenigingen en tal van creatieve vrijwilligers, een kerstmarkt met randanimatie. Iedereen is welkom in de nieuwe aanbouw vanaf 16 uur. De scouts organiseert een fakkeltocht om 18.30 uur.

Na een intens jaar van (ver)bouwen, is het weer thuiskomen in Ter Borre. Het geëngageerde team en de tientallen vrijwilligers stropen de mouwen op om senioren en jongeren weer volop te laten genieten van wekelijkse activiteiten en evenementen. De opening en het vrijwilligersfeest op 26 november waren de eerste twee wapenfeiten in de nieuwe omgeving. En in de gezelligste periode van het jaar keert ook de kerstmarkt terug naar het Sint-Amandsplein.

Om 16 uur gaat de kerstmarkt open. De kerstman heet iedereen welkom. Zowel binnen als buiten kan je in Ter Borre de sfeer opsnuiven. Kinderen kunnen doorlopend genieten van een springkasteel. Muziekgroepen Zakdoek (18 tot 20.30 uur) en The Loop Factory (20.30 tot 22 uur) treden op. De scouts organiseert een fakkeltocht om 18.30 uur. Honger kan je stillen aan de eetstandjes met de klassieke hamburgers en pensen, lekkere desserten maar ook Congolese specialiteiten zoals kippenvleugeltjes met pindasaus. Nog op zoek naar een cadeautje voor kerstavond? Snuister eens tussen de kraampjes met zelfgemaakte juwelen, lampen … Mis ook de demonstratie van een spinnewiel niet.

Het gebouw waarin het lokaal dienstencentrum en de 25 assistentiewoningen gehuisvest zijn, werd 30 jaar geleden in gebruik genomen. Na zoveel jaren dienst voldeed het op een aantal punten niet meer aan de huidige normen rond brandveiligheid, verluchting, verlichting, energiehuishouding en waterdichtheid. “Cruciale gebreken in de infrastructuur besloot het bestuur enkele jaren geleden al aan te pakken”, zegt schepen van welzijn Jean-Paul Windelen (N-VA). “In de begroting werd toen een bedrag van om en bij de 900.000 euro voorzien. Het legaat van mevrouw Raiglot zorgde voor een extra financiële injectie. Deze dame schonk in haar generositeit een grote som geld aan het OCMW van Grimbergen, met de expliciete vraag om er iets mee te doen voor de gemeenschap.”

Nieuwigheden in Ter Borre

De meest in het oog springende fysieke verandering aan Ter Borre is de nieuwe, schelpvormige, uitbreiding van de gemeenschapsruimte. De ruimte is zo opgevat dat ze ook multifunctioneel kan ingezet worden voor individueel gebruik. Met de nieuwe faciliteiten wil Ter Borre de buurt binnenhalen. Deze kerstmarkt is daar alvast een mooi voorbeeld van, maar ook computerlessen met senioren en schoolkinderen behoren tot de mogelijkheden. De kerstmarkt en Ter Borre zijn er voor alle leeftijden. Na de coronaperiode was het nooit een optie om het dienstencentrum tijdens de bouwwerken stil te leggen. In de kapel van de Sint-Jozefsschool werd de werking tijdelijk voortgezet. In die kapel kwamen mooie intergenerationele contacten tot stand”, besluit Windelen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise