Grimbergse Gala (17) is jongste deelnemer preselecties Eurosong

Wie mag ons land vertegenwoordigen op de grootste muziekwedstrijd van Europa, het Eurovisiesongfestival? Mogelijk iemand uit Grimbergen want de 17-jarige Gala Aliaj – artiestennaam gala dragot – is de jongste van de zeven deelnemers.

Wie precies op het grote podium in Liverpool zal mogen staan, zal heel Vlaanderen binnenkort mee beslissen want dan organiseert VRT de preselecties Eurosong 2023 op Eén. Elke artiest neemt deel met twee zelfgekozen nummers. Wie er uiteindelijk naar het Eurovisiesongfestival mag, wordt duidelijk tijdens een denderende liveshow in Paleis 12 op zaterdagavond 14 januari. Daarbij kunnen de kijkers, samen met een vakjury, beslissen wie ons land zal vertegenwoordigen.

De 17-jarige gala dragot is niet aan haar proefstuk toe. Ze won twee jaar geleden al de finale van The Voice Kids en bracht haar eerste single ‘Contagious’ uit. Gala komt uit een artistiek nest. Haar papa Robert Aliaj Dragot is een van de meest prominente figuren van de Albanese showbizz en een hedendaags kunstenaar. Beide ouders hebben haar altijd gestimuleerd om zich te laten inspireren door verschillende vormen van kunst. Ze volgt les aan de kunsthumaniora, speelt piano, schildert en heeft een passie voor film.

Spiegelen doet ze zich graag aan artiesten als Massive Attack, Björk, David Bowie en Rosalía. Maar ze heeft ook een grote liefde voor klassieke componisten zoals Ravel, Chopin en Rachmaninoff.

Foto: Victor Pattyn

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise