Burgers doen via zonnepanelen mee het licht branden van basisschool ’t Mierken

De gebouwen van de gemeentelijke basisschool ’t Mierken in Beigem werden uitgerust met zonnepanelen. Die zonnepanelen zullen de school van groene energie voorzien en worden gefinancierd door de burgercoöperatie Noordlicht. De vennoten van deze coöperatie zijn honderden burgers uit het noordelijk deel van de Vlaamse rand, die met hun financiële bijdrage de installatie mogelijk maken.

In totaal liggen 28 zonnepanelen op ‘t Mierken. Die zorgen vanaf volgend schooljaar voor de elektriciteit voor de leerkrachten en leerlingen.

“Deze panelen zullen ongeveer 25% van de elektriciteitsbehoefte opvangen”, zegt Milieuschepen Chantal Lauwers. “De installatie werd samen met Noordlicht gedimensioneerd om het eigen verbruik te optimaliseren, want in de zomerperiode ligt het verbruik van de school uiteraard het laagste.” Zo zal de installatie ongeveer 3,25 ton CO2 op jaarbasis uitsparen of een equivalent van het verbruik van 3,5 gezinnen.

De plaatsing van de zonnepanelen kadert in het project ‘Tank je dak’ waarvoor een subsidie werd verkregen van het Vlaams Energieagentschap. Dankzij die subsidie kon er ook een elektrische deelwagen geplaatst worden aan het gemeentehuis.

Burgercoöperatie Noordlicht financiert de zonnepanelen van ‘t Mierken. De coöperatie uit het noordelijk deel van de Vlaamse rand ondersteunt de promotie en uitrol van duurzame energie. Burgers kunnen vennoot worden van de coöperatie met een maximale financiële inbreng van 1.000 euro. Zo financieren zij zonnepaneleninstallaties, tot nu toe vooral op gemeentelijke gebouwen, en verkopen nadien de zonne-energie aan de gemeente aan een voordelig tarief. Zelf spreken ze over burgerenergie eerder dan zonne-energie.

Voorzitter Tom Bosserez: “We geloven in de kracht van duurzame energie gefinancierd door een gemeenschap van burgers. We zetten dan ook graag onze schouders onder dit project om de leerlingen letterlijk en figuurlijk het licht te laten zien. Sinds de oprichting in 2019 vormt dit ons zesde project waarbij we met de fondsen van de burger-investeerders zonnepanelen plaatsen. We zijn oprecht fier op deze realisatie.”

De installaties worden begin september officieel in dienst genomen met een openingsmoment.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise