Nieuwe camera’s Incovo leiden tot recordaantal boetes voor sluikstorters: “Verdriedubbeling ten opzichte van vorig jaar”

De nieuwe camera’s van intercommunale Incovo leiden tot een record aan sluikstortboetes. In totaal werden 243 vaststellingen gedaan in het eerste halfjaar. Dat is meer dan een verdriedubbeling ten opzichte van vorig jaar. Vooral in Grimbergen is de ‘oogst’ groot.

In 2016 was Incovo de eerste intercommunale om eigen sluikstortcamera’s in te zetten, maar de camera’s uit die periode blijken vandaag niet langer performant. In april werden daarom zes nieuwe sluikstortcamera’s aangekocht en meteen ingezet. Met resultaat. In de voorbije 3 maanden slaagde Incovo erin om een record aantal vaststellingen te doen en boetes uit te schrijven.

“In het eerste halfjaar alleen hebben we bij Incovo 243 sluikstortvaststellingen gedaan”, zeggen Eddy Vranckaert en Ilse Van de Velde, voorzitter en ondervoorzitter van Incovo. “Dat is meer dan een verdriedubbeling ten opzichte van vorig jaar. Sluikstorten aan glasbollen, textielcontainers, vuilbakken of verlaten wegen: met onze nieuwe camera’s kunnen we dit haarfijn vastleggen. De sluikstorter krijgt een GAS-boete van minimum 80 euro en daarbovenop nog de factuur voor de opruimkosten. Die kan oplopen van enkele honderden tot verschillende duizenden euro’s.”

De oogst aan boetes is in het bijzonder groot in Grimbergen waar Incovo nog maar sinds begin dit jaar actief is. Sluikstorters in Grimbergen beseffen blijkbaar nog onvoldoende hoe groot de pakkans is. “Bij Incovo beschikken we samen met buurintercommunale Interza over een mooie mix van verschillende types camera’s”, vult directeur Jan Buysse aan. “Er zijn opvallende en minder opvallende, er zijn die geschikt zijn voor in de stad of voor in de velden, groter of piepklein, van bovenuit of vanop de grond: voor elke omgeving hebben we een geschikte camera. Dat maakt dat we de strijd tegen hardnekkige sluikstorters altijd winnen al moeten we er soms wekenlang op wachten.”

Door het dak gaat men ook niet bij Incovo omwille van deze recordcijfers. “Uiteindelijk willen we vooral sluikstorten vermijden: dat is het doel”, geven Vranckaert en Van de Velde aan. “Hoe minder sluikstorten, hoe minder boetes. Daar willen we naartoe. Maar zolang sommigen de boodschap nog niet begrepen hebben, blijven we de sluikstortcamera’s intensief inzetten. Wie een factuur van honderden euro’s in de bus krijgt, beseft snel dat goed sorteren veel slimmer is dan sluikstorten.” Het Incovo-gebied omvat Vilvoorde, Zemst, Machelen, Londerzeel, Grimbergen en Meise.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise