Breng meer kleur en leven in de tuin met gratis bloemenzaadzakjes

Wie van bloemetjes en bijtjes houdt kan opnieuw terecht bij de gemeente voor gratis bloemenzaadzakjes. Daarmee kan je je tuin omtoveren tot een bloemenakker.

Inwoners van Grimbergen kunnen bij het onthaal op het gemeentehuis of in de bib van Strombeek-Bever tijdens de openingsuren gratis bloemenzaadjes afhalen. Bedoeling is dat ze die gebruiken om zo bijen, vlinders en andere diersoorten te helpen.

“Veel eigenaars willen hun tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk hebben en zijn daarom zuinig met het aanplanten van bloemen, bomen en struiken”, zegt Milieuschepen Chantal Lauwers (Vernieuwing). “Hierdoor komen heel wat planten- en diersoorten echter steeds meer in de problemen. Onze tuinen zijn immers niet alleen belangrijk voor ons, maar ook voor de natuur. Met de verdeling van deze gratis bloemzaadzakjes willen we alvast de bijenpopulatie een handje helpen. De bij is immers de belangrijkste natuurlijke bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. April en mei zijn de ideale maanden om te zaaien.”

Inwoners die vorige jaren al experimenteerden met de bloemenzaadjes waren volgens burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD) heel tevreden over het resultaat. “Hun tuin oogt mooier en bijen, vlinders en andere diersoorten brachten er meer leven in. Zolang de voorraad strekt, kan elk adres in Grimbergen maximum twee gratis zakjes afhalen. Met 1 zakje tover je 40 m² tuin in één klap om tot een bloemenakker. Stuur ons gerust ook een foto op van het resultaat.”

De zakjes kwamen er met medewerking van de provincie Vlaams-Brabant. Voor meer informatie: https://www.vlaamsbrabant.be/nl/natuur-en-milieu/bloemenzaad-verdeelactie/bloemetjes-en-bijtjes.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise