Waardevol schilderij van kerk Borcht keert na 60 jaar terug naar Grimbergen

Een schilderij met zijzicht op de kerk van de Allerheiligste Verlosser in de wijk Borcht komt na 60 jaar terug naar Grimbergen. Het waardevolle werk van de hand van kunstschilder René Vandervoordt werd in Duitsland opgehaald bij de eigenaar die het wilde schenken aan de gemeente Grimbergen.

Een tijdje geleden verzond Alfons Vanalme uit Staufenberg in Duitsland een mailtje naar Hubert Wauters, medebeheerder van de webstek Virtueel Museum Grimbergen (www.grimbergen-virtueel.be), met de vraag of er interesse was in een schilderij dat hij ongeveer 60 jaar geleden naar Duitsland had meegenomen bij zijn verhuis. Het college van burgemeester en schepenen besliste nu op het aanbod van schenking in te gaan.

Schepen van Cultuur Karlijne Van Bree (Vernieuwing) haalde het schilderij in de herfstvakantie op bij de familie Vanalme, waar zij warm werd onthaald. Zij kon er een aantal vragen stellen over de herkomst van het schilderij.

“Mijnheer Vanalme is afkomstig uit een kroostrijk gezin met 9 kinderen”, vertelt ze. “Hij ontving het schilderij destijds van een koppel waarbij hij kind aan huis was. Alfons Vanalme had destijds zijn echtgenote ontmoet in het nabijgelegen Kassel, toen hij er zijn legerdienst volbracht, en na een korte terugkeer naar Grimbergen besliste het koppel toch hun toekomst in Duitsland uit te bouwen.”

Het gezin met één dochter had het schilderij, van de hand van kunstschilder René Vandervoodt, in hun woonkamer hangen om de herinnering aan Grimbergen levend te houden. Alfons Vanalme ging destijds naar de basisschool dichtbij de kerk van de Borcht en woonde ook in deze wijk. Toch vonden ze dat het schilderij in Grimbergen thuishoort en gelet op hun leeftijd besloot het koppel het schilderij aan de gemeente te schenken.

“Ik was erg blij met het aanbod”, zegt Van Bree. “Het schilderij bleek na al die jaren nog in uitstekende staat te zijn en ik vind het belangrijk dat dergelijke waardevolle objecten bewaard blijven. Ik mocht het gezin bedanken met een geschenkdoos van nieuwe Grimbergse bieren en lokale chocolade. De gemeente moet wel nog beslissen waar het schilderij zal worden opgehangen.” Over de precieze waarde van het kunstwerk wil en kan Van Bree zich niet uitspreken.

De schepen wil wel van de gelegenheid gebruik maken om een oproep te lanceren. “Mensen die mogelijk interessante stukken over Grimbergen in hun bezit hebben maar er zelf geen gebruik (meer) van wensen te maken, bijvoorbeeld tekeningen of prenten die ontdekt worden tijdens een zolderopruiming, mogen ons dit laten weten. Zij kunnen terecht bij de dienst Toerisme via toerisme@grimbergen.be of bij de vzw Kunstdorp Grimbergen, een pas opgerichte vereniging die het artistiek erfgoed van Groot-Grimbergen wil bestuderen, beschermen en laten uitstralen, via info@kunstdorpgrimbergen.be.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise