160 konijnen in beslag genomen bij kweekster: “Sommige dieren hadden zelfs nog nooit het daglicht gezien”

De politie en de dienst dierenwelzijn hebben donderdag in Wezembeek-Oppem liefst 158 konijnen in beslag laten nemen. Die zaten allemaal op elkaar gestapeld in de garage van een kweekster. Voor de vzw Huppeldepup uit Humbeek is het nu alle hens aan dek om de diertjes er opnieuw bovenop te helpen.

Een garage volgestouwd met hokken met daarin meer dan 160 konijnen. De verbazing was groot toen vzw Huppeldepup op vraag van de dienst dierenwelzijn en de politiezone Wokra de dieren kwam halen om op te vangen. De kweekster kwam een tijdje geleden al op de radar van de politie via de wijkdienst. Zo zou onder andere vooral de geurhinder in de buurt niet te harden zijn geweest. De politie bemachtigde uiteindelijk een visitatiebevel en trof er de propvolle garage donderdag aan. Zij zou trouwens geen vergunning hebben gehad om dieren te kweken.

“Het was ongelofelijk om te zien”, zegt Ellen Van Assche van de vzw Huppeldepup. “De hokken waren eigenlijk te klein. Als je in een garage al meer dan 160 konijnen kweekt dan weet je dat dit niet in optimale omstandigheden kan gebeuren. Sommige van de dieren hadden nog nooit het daglicht gezien.” Aangezien de vrouw de diertjes kweekte met het oog op verkoop waren ze eigenlijk nog niet al te verwaarloosd. “Dat kan ze zich bij een verkoop uiteraard niet veroorloven. Op zich waren ze dus fysiek nog wel in orde. Ze waren niet ondervoed, maar ze hadden wel een vuile poep. De nagels van de konijnen waren dan weer veel te lang en dan spreek echt van recordlengtes zoals in het boek van Guinness World Records.”

Uiteindelijk nam de vzw 158 konijnen mee naar de zorgboerderij. Die werden stuk voor stuk onderzocht, ontwormd en gevaccineerd door twee dierenartsen. “Een dertigtal konijnen is verkouden. Het gaat om de dieren die op de bovenste rijen kooien staken, het dichtst bij de airco. Ze zullen er wel bovenop komen, maar ook dat is een dure affaire.” De zorgboerderij is nu nog op zoek naar enkele opvangplekken voor konijnen. “Gelukkig hebben we al veel opvanggezinnen en ook een geweldig team van vrijwilligers. Daar hebben we al moeders met hun baby’s ondergebracht. De zieke diertjes houden we zelf bij ons.”

Wie de zorgboerderij wil steunen kan dat met voedsel of een centje op het rekeningnummer BE44-0017-5191-9745.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise