Dringend instandhoudingswerken nodig voor Prinsenkasteel na instorting muur

Een muur van het beschermde Prinsenkasteel in Grimbergen is vorige maand ingestort door het slechte weer. Het gemeentebestuur wil dat er nu snel instandhoudingswerken worden uitgevoerd in de delen van het kasteel die nog overeind staan.

Het Prinsenkasteel in het Grimbergse Prinsenpark was vanaf de 14de eeuw de verblijfplaats van de Heren van Grimbergen. Van het prinselijke domein blijven nog enkel het park en de kasteelruïne over. Enkel de donjon in de zuidwesthoek en een ronde hoektoren in het noordwesten, verbonden door de westergevel, bleven overeind. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het kasteel een munitiedepot, dat in september 1944 door de terugtrekkende Duitsers in brand werd gestoken. Na de oorlog kocht het gemeentebestuur het Prinsenkasteel aan.

De restauratie van het kasteel staat al langer op de agenda en is nu nog wat acuter geworden nu een deel van de kasteelmuur is ingestort. “Het is voor mij belangrijk dat er eindelijk instandhoudingswerken kunnen plaatsvinden van de delen van het kasteel die er nog zijn”, zegt Veerle De Smedt van de vzw Heemschut, die de gemeentelijke eigendommen beheert.”In overleg met het gemeentebestuur werd er daarom gevraagd om een dossier op te stellen om een architectenbureau te vinden die die werken ter harte zal kunnen nemen. Die oproep is normaal voorzien voor de maand september.”

Intussen werd er alvast een geïntegreerd beheersplan opgesteld waaraan het afgelopen jaar werd gewerkt. “Dit plan gaat over het Prinsenkasteel en omgeving, meer bepaald ook het Prinsenbos. Het plan omvat een lange termijnvisie tot 2044 en werd door het gemeentebestuur onlangs ingediend bij de Vlaamse overheid. Ik hoop dat de gemeente een goedkeuring zal verkrijgen van de bevoegde ministers Demir en Diependaele. Dit zal ons helpen om meer subsidies te bekomen voor de instandhoudingswerken die we dus op het oog hebben. Maar we wachten deze beslissing niet af om na het zomerverlof te zoeken naar een deskundigen die ons voor de instandhoudingswerken kunnen bijstaan.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise