Gravenkasteel in Humbeek definitief beschermd

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele beschermt het Gravenkasteel van Humbeek met voormalige stoeterij en nabije parkaanleg’ in Humbeek definitief als monument.

“Het imposante waterkasteel van Humbeek met rijke interieuraankleding van de oude kasteelvleugel was al in de late 19de eeuw als een sterk decoratief model-museum bedacht. Het wordt op deze plek gecombineerd met een fraaie paardenstoeterij in een hamonieuze neotraditionele stijl”, aldus minister Diependaele.

Het Gravenkasteel getuigt van een lang en rijk historisch verleden, dat teruggaat tot de feodale heerlijkheid van Humbeek. Tijdens het ancien regime behoorde het kasteel toe aan een opeenvolging van bevoorrechte en invloedrijke adellijke families die een belangrijke politieke, militaire of diplomatieke rol speelden binnen het hertogdom Brabant en aan de toenmalige koninklijke hoven.

Aan de Warandestraat bleef een merkwaardige houten schuur, genoemd ‘Suskeskot’ uit het begin van de twintigste eeuw bewaard. “Het is een zeldzaam voorbeeld van een decoratief uitgewerkte houtbouw in rustieke (knoest)architectuur. De overhoeks geplaatste dakruiter vormt een opvallend architecturaal element.”

De nabije parkaanleg rond het kasteel, in laat 19de-eeuwse landschappelijke stijl met een deels ommuurde moestuin, graslandpercelen, bospercelen, bomengroepen en solitaire bomen en enkele parkornamenten, is waardevol vanwege de vormgegeven ruimtelijke structuur. Een zuidelijke en een oostelijke toegangsdreef hebben een specifieke oriëntatie uitmondend nabij de toegang van het kasteeleiland.

Foto: Agentschap Onroerend Erfgoed

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise