CC Strombeek stelt cultuurzaal ter beschikking van artiesten voor creatieve ‘residenties’

Naast er optreden, kunnen artiesten zich nu ook artistiek ontwikkelen in het Cultuurcentrum Strombeek. Via ‘residenties’ geeft het cultuurcentrum kunstenaars de kans om een productie of opname voor te bereiden in het cultuurcentrum zelf. Daar worden podcasts van gemaakt, zodat het publiek de voortgang van het werk van de artiesten kan volgen.

Eind oktober moest Cc Strombeek opnieuw de deuren sluiten. “Voor de derde keer dit jaar bleef onze schouwburg verweesd achter”, vertelt directeur Wim Meert. “We zagen dan ook, meer dan ooit, de noodzaak om ons gesloten huis ter beschikking te stellen van artiesten. De komende weken zullen verschillende artiesten zo nieuw werk maken, repeteren en projecten afwerken in Cc Strombeek.”

Programmator Jan De Vroede onderstreept het belang van dat repeteren en creëren. “Als artiesten geen nieuw werk kunnen maken, en als ze hun werk niet kunnen inoefenen en afwerken, is dat nefast voor de culturele sector, maar ook voor onze maatschappij”, zegt De Vroede. “Kunst biedt inzicht, stelt in vraag, ontspant en inspireert.”

Onder de naam De Residenten zet Cc Strombeek dus een ondersteunend project op poten. Het cultuurcentrum toont zich solidair door elke artiest, naast een fysieke plek, ook een werkbudget te geven. “Het zijn geen makkelijke tijden voor artiesten”, gaat De Vroede verder. “Wij willen hen dan ook zo goed mogelijk ondersteunen.”

Shy Dog, Elders, Spook, Everyday Magic Ensemble en Zero Years Kid zullen de komende maanden alvast op residentie komen in het cultuurcentrum. Het Cc bekijkt momenteel nog volop welke makers ze verder nog een plek kunnen bieden.

“De Residenten is een creëer- en repetitieplek, maar ook een podcast”, vult Wim Meert aan. “Je verneemt zo waar de residenten mee bezig zijn, wat hen drijft en wat hen bezighoudt. Vrijdag 27 november zal de eerste aflevering te beluisteren zijn via alle podcastingplatformen. Niet alleen interviewt het Cc de maker tijdens de residentie, het cultuurhuis neemt ook geluids- en videofragmenten op van de repetities die in de schouwburg plaatsvinden. Zo krijgt het publiek een unieke inkijk in het maakproces. We vinden het belangrijk om ons publiek zo dicht mogelijk bij onze werking te betrekken en hun cultuur te laten beleven.”

Met De Residenten investeert Cc Strombeek ook in de toekomst, want elke resident engageert zich om in betere tijden op te treden in Strombeek. De makers vermelden Cc Strombeek bovendien als partner in hun productie, zodra deze afgewerkt is en getoond kan worden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise