Snelheid op de Brusselse ring vanaf 1 september verlaagd naar 100 km per uur

Vanaf 1 september wordt de snelheid op de Ring rond Brussel verlaagd naar 100 kilometer per uur. De drie bevoegde ministers uit de Vlaamse en Brusselse regering hebben vrijdag in Machelen symbolisch een van de liefst 280 nieuwe verkeersborden onthuld die binnenkort de snelheidsbeperking aangeven. De beperking geldt op alle wegvakken die onder Vlaams of Brussels beheer vallen, tenzij de maximale snelheid er vandaag al lager ligt.

De maatregel maakt deel uit van het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021 – 2030 en gaat dus komende dinsdag in. “Momenteel worden de verkeersborden geplaatst door een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). “Het gaat om 280 borden die de nieuwe snelheidsbeperking zullen aangeven. Een snelheidsverlaging tot 100 km/uur op de Ring rond Brussel zal een positieve impact hebben op CO2-uitstoot en de lokale luchtkwaliteit terwijl de doorstroming toch op peil gehouden wordt.”

“Door deze maatregelen versterken we de levenskwaliteit van de Vlamingen en de Brusselaars”, vult Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) aan. “Ik ben bijzonder tevreden dat Vlaanderen en Brussel de handen in elkaar slaan om dit snel te realiseren. Niet alleen voor het klimaat maar ook voor minder fijnstof en lawaai en meer veiligheid.”

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) is tevreden over de samenwerking met Vlaanderen. “Dit is een belangrijke investering in de leefbaarheid van Brussel, en een mooie stap vooruit voor de Brusselaars.”

Waar er op dit moment uit veiligheidsoverwegingen reeds snelheidsbeperkingen van 90 en 70 km per uur gelden, blijven deze uiteraard ook in de toekomst behouden. Het westelijke deel van de ring in Sint-Pieters-Leeuw, Anderlecht en Vorst (in het beheer van Brussel Mobiliteit) blijft 90 km/uur, omwille van de bocht in het tracé (bocht van Vorst). Het oostelijke deel van de ring in Hoeilaart, Overijse en Tervuren wordt afwisselend 90 en 70 km/uur, omwille van de versmalling van drie naar twee rijstroken en de Vierarmentunnel en de Leonardtunnel. Het viaduct van Vilvoorde tenslotte blijft 90 km/uur en 70 km/uur voor vrachtverkeer + 3,5 ton, omwille van de in- en uitvoegbewegingen aan de vele op- en afritten en de verbinding met de E19.

De nieuwe snelheidsbeperking van 100 km/uur zal ook gelden voor de parallelwegen van de ring ter hoogte van de Woluwelaan (R22) in Zaventem/Diegem (Machelen), het verkeersknooppunt van de ring en de A12, het verkeersknooppunt van de ring en de E40 in de richting van Gent / Oostende en de afrit nr. 13 van de ring in Dilbeek.

Een aannemer zal in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer 280 verkeersborden plaatsen.Deze borden zullen tijdelijk afgedekt worden. Tijdens de nacht van 31 augustus op 1 september zal de afdekking verwijderd worden, zodat vanaf de ochtendspits van 1 september de snelheidsbeperking overal in voege zal treden.

Topartikels bij Goeiedag.be