Vandalen blijven wildspiegels viseren

Vandalen hebben voor de derde keer op drie jaar tijd de wildspiegels langs de Humbeeksebaan tussen Humbeek en Zemst-Laar vernield. François Verbruggen van de wildbeheerseenheid Zennevallei is het beu. Hij heeft de spiegels nu al voor de zoveelste helemaal vervangen. “Ik ben ook klacht gaan indienen bij de politie. Ik hoop dat ze de daders eindelijk kunnen betrappen.”

De vijf wildspiegels werden een drietal jaar geleden geplaatst om te vermijden dat reeën nog zouden sneuvelen bij het oversteken van de rijweg. Langs de Humbeeksebaan werden in de voorbije jaren namelijk verschillende reeën doodgereden. Uit studies blijkt dat wildspiegels het aantal overstekende dieren kunnen terugdringen, waardoor er ook minder aanrijdingen zijn. Zo’n spiegel bestaat uit een reflector op een houten paaltje, zeventig centimeter boven het maaiveld. Concreet weerkaatsen ze de lichtstralen van naderende auto’s in de ogen van het wild.

Maar niet iedereen is daar even mee opgezet zo blijkt. “Ze worden telkens kapotgeslagen in twee of drie stukken. Ik vermoed met een stok”, vertelt François. “Het is even wat kalmer geweest maar nu stel ik het weer vast sinds een week of vier. Elke zondag als ik naar de mis in Grimbergen ga, kan ik het met eigen ogen vaststellen.”

Naar de motivatie voor de vernielingen is het raden. “Misschien hebben ze iets tegen de jagerij. Maar met zulke zaken tref je de jagers niet, je brengt net het leven van in het wild levende dieren in gevaar. Ik denk dat het jongeren zijn die hier een sport van maken.”

De politie heeft François beloofd dat ze meer toezicht gaan houden. “Ik hoop dat ze ze kunnen vangen. Zo’n spiegeltje vervangen kost toch telkens 15 euro.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise